Бившият заместник-кмет на Пловдив Димитър Кацарски осъди Община Пловдив заради „мълчалив отказ”. Причината е, че от администрацията са отказали да му издадат пропуск за платено преференциално паркиране в „Капана”, която попада в Зелена зона.

Кацарски е пуснал заявление през февруари тази година за изкарване на пропуск, тъй като живеел на улица „Куртевич” 6, където му е постоянния адрес.  Той обаче поискал талон за колата си – мерцедес, която е регистрирана на фирмата му – „Калдис” ООД.

Кметът по транспорт Тодоро Чонов е изложил становище, че тъй като лицето е подало заявлението е ползвател на автомобила, то той има право да получи пропуск за Синя зона – Пловдив, но не и „Зелена зона“.  Причината, че подобен талон може да се изкарва само за физически лица, но не и юридически.

Кацарски и съпругата му заявили, че от 2017 година вадят талон за „Зелена зона” за въпросния автомобил и е непонятно за тях, защо им отказват този път. Според тях освен,че фирмата е регистрирана на тях, те самите живеят на дадения адрес в Капана.

Административният съд в Пловдив е приел доводите на Кацарски и е отменил „мълчаливия отказ” на Община Пловдив. Така от ОП „Паркиране и репатриране” трябва да отговорят на заявлението на бившия зам.-кмет.

Според съда няма пречка в нормативната уредба да се издават пропуски на юридически лица, тъй като, за да бъде издаден пропуск за паркиране е необходимо да са налице кумулативно две условия – заявлението да е подадено от собственика на МПС, както и това постоянния адрес на заявителя да е в обхвата на зоната.

Димитър Кацарски бе два мандат зам.-кмет по общинска собственост и строителство в мандата на Иван Тотев. Той бе уволнен, няколко месеца преди кметските избори през 2019 година, по настояване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Причината е, че е бавил преписки за бизнеса и спъвал тяхната работа.

Докато бе зам.-кмет той се премести да живее в „Капана” в нова кооперация, която е на метри от ядрото. Той заживя с бившата си секретарка от Община Пловдив Гинка, от която има дете.