Изключително слаб мъж, с два счупени крака, с неистови усилия се опитва да се набере на перваза на процорец и да потропа на стъклото. Минута по -рано е паднал от инвалидната си количка, докато преодолява неравностите в двора на хосписа, в който живее. Никой не го чува, никой от персонала не се интересува къде са пациентите. Съсед наблюдава близо 20 минути драматичната сцена от прозореца на къщата си , но не може да се намеси, тъй като вратите на сградата, в която се намира хосписът , а старателно заключена. Сцената се разиграва на познатия ни вече адрес на ул. "Коматевско шосе" 68 б, където от седмица се помещава незаконния дом за стари хора "Свети Георги", който до скоро се намираше в хотел "Афродита". 

"Това е нечовешко! Не мога да повярвам, че в 21 век, в Европа можеш да се държиш по този начин с човешки същества. И в цялата държава да няма нито една институция, която да може да помогне на тези хора" коментира пловдивчанин , който живее в съседна къща и е свидетел на бруталните сцени , които се разиграват в двора на хосписа. 

В къщата, в която има общо 4 стаи, живеят между 30 и 40 човека и има 7-8 души персонал. Голяма част от тях прекарват деня , легнали на двора. В сградата няма никакви условия за грижа за възрастни и болни хора, много от които са на инвалидни колички. Как се къпят пенсионерите и с какво се хранят също не е ясно. Там няма предназначено място за приготвяне на храна, а санитарният възел е само един за всички.

"Идваха няколко проверки, но въпреки всичко работата на дома не е прекратена. Не знам кой го държи този човек, но очевидно има серозни връзки" , коментира пловдивчанинът. 

Съседи от квартала вече са сизирали общината и прокуратурата, като настояват за спешна намеса от страна на институциите. "Отне ни половин година да се преборим с незаконна детска градина, която бе настанена в къщата. Сега започваме нова битка, но няма да оставим нещата така. В тази държава има закони и те трябва да се спазват", категорични са живеещите в квартала. 

Казусът със старческия дом „Свети Георги” е на дневен ред, откакто преди година избухнаха няколко пожара във Варна и Пловдив. При пожара във Варна имаше загинали, за щастие в Пловдив се размина без жертви. След разследване на медията ни, от държавното обвинение назначиха редица проверки, сезирани са компетентните институции.

Единствената инстутиция, която може да санкционира собственика обаче е Агенцията за качеството на социалните услуги, под чиято опека са всички старчески домове в България. Те са отказали да издадат лиценз на дома и са им съставили 4 акта. Собственикът обаче не ги е платил, а води дела срещу агенцията. ОТ АКСУ вече изпратиха проверка в новата сграда. 

Кметът на район „Западен” Димитър Колев, каза пред TrafficNews, че се е свързал с нужните институции и скоро токът и водата на въпросната нова сграда на "Коматевско шосе" ще бъде спрян, както бе направено в хотел "Афродита".