Няма да се умъртвяват всички прасета в 3-км зона около огнището на африканска чума по свинете в Съединение. Това съобщиха от БАБХ във връзка със съобщението по-рано днес от Областна управа.

Оттам  съобщиха, че е  локализирано първично огнище на африканска чума при свинете в Съединение. По тази причина се предприемат незабавни мерки за унищожаване на прасетата в трикилометровата предпазна зона и за наблюдение – в 10-километровата, която обхваща следните населени места: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол.

Според БАБХ заболяването Африканска чума по свинете е установено след лабораторно изпитване само при едно прасе, отглеждано в лично стопанство в град Съединение.

Към момента няма данни за разпространението на заболяването при други животни в населеното място.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е разпоредено извършването на проверки от двор на двор по отношение на регистрация на обектите и за клинични прояви на заболяването във всички населени места в 3-километровата зона.

Няма да се умъртвяват всички прасета в 3-км зона.