Аероклуб край Пловдив отнесе 3000 лева акт от НАП. Причина за санкцията се оказа неиздаване на касов бон след полет. Проверката се е състояла преди една година, но сега Районен съд се е произнесъл относно наказанието, след обжалване от страна на санкционираната фирма. 

На базата в село Маноле пристигнала група, която предварително била заплатила ваучери за полет по интернет. След обиколката със самолет над района, данъчен под прикритие пожелал да закупи още един полет. Пилотът заявил, че плащането става само по банков път, чрез покупка на ваучер. И все пак можел да направи компромис и да извърши полета веднага, а плащането да бъде извършено след това. 

Така и станало. Служителят на НАП се качил в самолета и няколко минути бил във въздуха. След кацането бил таксуван 60 лева, но за услугата не бил предоставен касов бон. Оказало се, че в базата на аероклуба няма фискално устройство.

Данъчните се легитимирали и започнала проверка. Пилотът веднага се обадил на свои близък, за да внесе сумата от 60 лв. по сметка на фирмата по банков път, което било сторено. Въпреки това обаче на фирмата бил съставен акт.

Месец по-късно било получено и наказателното постановление. Размерът на санкцията бил 3000 лева. Веднага собствениците на „Пловдивеър Ул” подали жалба срещу наказанието. В мотивите си те са посочили, че наказателното постановление е незаконосъобразно, неправилно и се касае за маловажен случай.

В съдебно заседание от мениджърския екип на аероклуба заявили, че се касае за тенденциозна проверка, а пилотът „бил провокиран към извършване на нарушение от контролните органи”.

В крайна сметка от документите по случая става ясно, че самата фирма няма въведен в експлоатация касов апарат. Що се касае до тенденциозността – по наредба в закона, данъчните имат право на контролна покупка, в случая - полет, преди започване на проверката, изтъкнали магистратите.

Съдът отхвърлил и мотивите за маловажност, тъй като се касае за едно от най-сериозните нарушения, а именно неиздаване на касов бон, придружено с липса на фискал.

В крайна сметка, Районен съд е потвърдил санкцията от 3000 лева спрямо „Пловдивеър Ул”. Освен това, клубът ще трябва да заплати и разходите по делото в размер на 120 лева.

Това не е първа санкция за клуба. Преди година  „Пловдивеър Ул“ бе намесен в катастрофа с един от самолетите си. Тогава се оказа, че, без да има лиценз, пилотът е управлявал летателния апарат. По време на един от полетите, машината се разби в нива, а пътник пострада.

Тогава пилотът бе глобен с 1000 лева, след като бе освободен от наказателна отговорност.

Подарен от съпругата полет за ЧРД потроши пловдивчанинСобственикът на аероклуба, който нямал разрешително, забил самолета в нива, отървал се с 1000 лева глоба