Подарък за рождения ден едва не прати пловдивчанин на оня свят. Куриозната история се разиграла преди близо две години, но едва сега виновникът за нея беше осъден на глоба от 1000 лева.

В напъна за оригинална изненада съпругата на рожденика видяла в интернет платформа изгодна оферта за любителска обиколка със самолет и му купила ваучер. Дамата и мъжът й пристигнали  на 13 май 2017 година в базата на аеро клуб „Пловдивеър Ул“ оле за платения полет. 

Ентусиазираният съпруг се качил на летателната машина, пилотирана от собственика на клуба. Те полетели и половин час кръжали над селата Белозем, Раковски и Маноле.

Кошмарът започнал, когато самолетът тръгнал да се приземява. Единият двигател отказал и това наложило кацането да стане в най-близката нива. Заради неравностите и меката пръст, машината обаче рязко отскочила и се преобърнала. При инцидентът пътникът пострадал и спешно бил откаран в болница. Лекарите установили наранявания в областта на главата и дясната подбедрица. 

Междувременно била повикана полиция. Униформените подложили собственика на аероклуба на тест за алкохол и наркотични вещества, като резултатът бил отрицателен. 

Лошият момент за пилота настъпил, когато му поискали всички документи. Оказало се, че той няма разрешително да управлява свръхлеко въздухоплавателно средство клас „А“ - STORCH HS, а единствено моторни делтапланери.

Образувано било производство, а не след дълго пилотът бил привлечен като подсъдим. 

В Районен съд той признал вина и помолил за снизхождение. След направеното разследване било установено, че въпросният самолет бил закупен от Италия, но не бил регистриран у нас.  

Що се касае за разрешителното му, от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ било изискано удостоверение, което показва,  че  собственикът на "Пловдивеър"  притежава свидетелство за правоспособност за свръхлеки въздухоплавателни средства. То обаче е само за извършване на полети с моторни делтапланери, както и за обучение и летателни проверки с тях. Документът категорично не давал право за полети със самолет.

Според Наказателния кодекс за подобно провинение пилотът може да бъде наказан с „лишаване от свобода“ до една година или глоба от сто до триста лева. 

Съдът обаче прел като смекчаващи вината обстоятелства, че той приизнава вината си, неосъждан е и не е с криминално минало. Поради тези причини пишман пилотът се отървал само с административна санкция – 1000 лева глоба.