Незаконно! Така са определили Агенцията по горите изсичането на дървета по склона на Небет тепе. Отговорът е в резултат на сигнал на един от живущите в Стария град, който е подал сигнал до институцията.

Служител на Регионалната дирекция по горите в Пловдив е извършил инспекция на 5 декември и е констатирал, че сечта е незаконна. Сигналът е препратен по компетентност на Община Пловдив, става ясно още от отговора на Агенция по горите. 

Припомняме, че TrafficNews започна собствено разследване на това кой и защо сече дървета на Небет тепе, което се оказа достойно за досъдебно производство. То започна, след като живущи на тепето подадоха сигнал за незаконна сеч до къщите им. Те са констатирали, че редица дървета са маркирани, а някои от тях вече са отсечени или изкоренени.

Първият сигнал е подаден към 112 на 31 октомври, полиция дошла, говорили с отдел "Екология". В крайна сметка от Пловдивски общински инспекторат са извършили проверка на мястото и са издали констативен протокол на техническия ръководител на фирма „Д4 КЪМПАНИ“ ЕООД, представил дружеството като подизпълнител на консорциум „Филипопол 2020“, който спечели обществената поръчка по проекта "По крепостните стени на Филипопол", който в момента се изпълнява. Въпросното дружество се представило като подизпълнител на карловското дружество "Алтрам". 

От двете фирми обаче не просто отричат да имат каквото и да е общо с дърветата, но и с проекта. Имената на тези фирми не присъстват и сред официалните участници в консорциума, които са „Терасист“ ООД - Карлово, „Стройекспрес-НН” ООД - Търговище и ПМ „Архитекти” ЕООД - София. 

Първоначално институциите в лицето на район "Централен" и ОП "Градини и паркове" отрекоха автори на сечта да са те. После стана ясно, че има издадени заповеди за премахване на множество дървета в зоната, но първоначалните "извършители" на сечта не били от ОП "Паркове и градини" и така остана въпросът кой и защо е премахвал дървета в зоната. 

След шума по случая, от екипи на „Градини и паркове“ започнаха дейности по премахването на дървесната растителност в началото на миналата седмица /14 декември/. От там потвърдиха, че дейностите по сечта са заложени в проекта на общината „По крепостните стени на Филипопол“.

В рамките на проекта ландшафтният архитект Станимир Шаламанов е обследвал всички дървета. Представил е експертна оценка и конкретни предписания. Въз основа на това кметът на район „Централен“ е издал заповеди за премахването им, които „Градини и паркове изпълняват“.

Предвидени за отстраняване са бели акации със суховършие и деформирани стъбла, опасно наклонени китайски мехурници, туи, японски софори, издънкови копривки, джанки и други плодни дървета. Много от тях са саморасли и не се ли премахнат навреме, има риск кореновата им система да подкопае многовековните зидове на крепостната стена.

Към момента на подаване на сигнала от живущи към Агенцията по горите /3 декември/ и по време на проверката от техен инспектор /5 декември/ ОП "Паркове и градини" не са рязали и премахвали дървета в зоната

Въпреки че в момента продължават дейности по сеч - вече от служители на общинското предприятие - местните отново са пуснали сигнал към Агенцията по горите. 

Мистерията със сеч на дървета на Небет тепе продължава! Може би е ред на прокуратурата?!Как работници от фирма, която не е подизпълнител на консорциум "Филипопол 2020", се оказаха на "местопрестъплението"

След незаконната сеч: "Градини и паркове" премахват дървета и храсти от Небет тепеДърветата, които ще бъдат отсечени, са маркирани от ландшафтен архитект

Снимки от 18.12.2022 година: