Възможно ли е никой в Община Пловдив да  не знае отговора на въпроса кой, на какво основание и по какъв повод сече дървета на държавна територията в обхвата на паметник на културата - Небет тепе

Търсенето на това кой и защо сече дървета на Небет тепе се превърна в истинско разследване, достойно за досъдебно производство. То започна, след като живущи на тепето подадоха сигнал за незаконна сеч до къщите им. Те са констатирали, че редица дървета са маркирани, а някои от тях вече са отсечени или изкоренени. Първият сигнал е подаден към 112 на 31 октомври, полиция дошла, говорили с отдел "Екология". В крайна сметка от Пловдивски общински инспекторат са извършили проверка на мястото и са издали констативен протокол на техническия ръководител на фирма „Д4 КЪМПАНИ“ ЕООД, представил дружеството като подизпълнител на консорциум „Филипопол 2020“, който спечели обществената поръчка по проекта "По крепостните стени на Филипопол", който в момента се изпълнява. Въпросното дружество се представило като подизпълнител на карловското дружество "Алтрам". 

От двете фирми обаче не просто отричат да имат каквото и да е общо с дърветата, но и с проекта. Имената на тези фирми не присъстват и сред официалните участници в консорциума, които са „Терасист“ ООД - Карлово, „Стройекспрес-НН” ООД - Търговище и ПМ „Архитекти” ЕООД - София. 

Управителят на фирмата, на която е издаден констативен протокол Добрин Цанов, заяви пред репортер на TrafficNews, следното: „Нямам информация за наши работници участвали в сеч. За пръв път чувам“. След репортерски въпрос за това, че медията разполага с информация, че има издаден констативен протокол на фирмата за незаконна сеч, Цанов се сеща за казуса и отговаря: "Не е акт, по-скоро от самият Инспекторат не знаят, че това е част от съставен договор, не е незаконно или нещо". След това затвори и повече не вдигна. 

От „Алтрам“ – посочената фирма, на която "Д4 КЪМПАНИ" били подизпълнител, също заявиха пред медията ни, че нямат общо с проекта или сечта.

"Многократно коментирахме вече - станало е някакво недоразумение, за да търсят нас. Това нещо се извършва от "Паркове и градини" и има заповед, с която те трябва да го направят. Повече информация могат да ви дадат от Община Пловдив - ръководителя на проекта", посочи управителят на карловска фирма Ради Стоянов. На въпрос дали са фирма подизпълнител на някой от Консорциума и дали имат някакво отношение към проекта, Стоянов бе категоричен: "Не, нямаме". Откъде обаче знае кой сече в парцела, визирайки ОП "Паркове и градини", ако няма нищо общо - не става ясно. 

Междувременно на 2-ри,  6-и и 7 -ми декември, в Общинския инспекторат  отново са получени сигнали за сеч. И този път живущите сигнализирали на 112, но извършителите избягали, преди да бъдат заловени на място. Очевидци твърдят, че става дума за хора от малцинствата. 

Ръководителят на проекта Таня Петкова и шефът на ОП "Паркове и градини" Веселин Козарев обясниха, че сеч на обекта се извършва само от общинското предприятие, но пък те са извършвали сеч само на конкретни дати, които не съвпадат с тези, на които са подавани сигналите. 

"Има заповеди за премахване на около 80 дървета в териториалния обхват на проекта "По крепостните стени на Филипопол". Има одобрен проект, съгласуван. Фитосанитарна оценка, всичко, както трябва да бъде. Вчера е имало някакъв проблем. Аз вчера лично отидох на обекта по подаден сигнал. Горе дори нямаше наши работници, не сме ние. Не знам кой сече, но видях, че някакви хора си правиха стена на частен парцел. Не знам дали са рязали нещо. Маркираните дървета са наши. Заповедите за премахването на около 80 дървета са издадени от район "Централен". Не знам кой сече, но категорично не сме ние", посочи Петкова, като подчерта, че премахването на всички дървета по техния проект се изпълнява от ОП "Паркове и градини". Тя допълни, че фирмите, работещи на обекта, са само трите официални от Консорциума и не работи с другите две фирми. 

Козарев обясни пред наш репортер, че при него са постъпили три заповеди за премахване на дървета. Първата е от 10 октомври и касае само едно дърво. Вторите две са с дата 14 ноември, подписани от зам.-кмет на район "Централен" като изпълняващ длъжността, и са за 40 и 70 дървета или общо 110 дървета. Служители на ОП "Паркове и градини" са започнали действията по заповедите от 14 ноември през следващите няколко дни - 15 и 16 ноември. Първоначално са махнати около 8 дървета. Сечта обаче е била преустановена, тъй като служителите на общинското предприятие се съобразяват с останалите дейности в зоната на Небет тепе. През последните седмици служители на ОП "Паркове и градини" не са посещавали адреса и не са работили в зоната. 

"В понеделник ще продължим с дейностите по премахване на дърветата", заявиха единодушно Петкова и Козарев. По-късно обаче от отдел "Екология" коментираха, че сечта може и да се отложи. 

Козарев уточни още, че служителите на общинското предприятие само извършват дейности по заповедта, но не са маркирали дървета с каквито и да е обозначения. 

Ден по-рано от  район "Централен" и "Паркове и градини"  твърдяха, че заповеди не са издавани от тях и нямат общо със сечта. 

Козарев обясни това недоразумение, като посочи, че действително никой от ОП "Паркове и градини" не е извършвал сеч през последните седмици и че ако е имало такава, тя наистина не е от техни служители.

Вчера отново се свързахме и с район "Централен", като кметът Георги Стаменов заяви, че може и да има заповеди за премахване на дървета, но не ги е разписал той, а са били от период, когато е бил в отпуска. Козарев потвърди информация, като посочи, че заповедите са разписани от зам.-кметът на "Централен". 

От Пловдивският Общински инспекторат заявиха, че проверката по казуса продължава и предстоят разговори с представители на фирмата, заварена на обекта, както и с представители на консорциума. 

Също така началникът на инспектората Асен Стефанов коментира, че заповедите за сеч, по наредба трябва да се изпращат и в ПОИ, за да знаят как да реагират инспекторите, когато при тях постъпват сигнали от граждани.  

Така логично остават няколко въпроса. Първо кой е маркирал дърветата и на какво основание. По принцип това се прави от отдел "Екология", но от там отричат да са те. Второ, ако служители на ОП "Паркове и градини" не са секли в района през последните седмици, то кой осъществява сечта и съвпада ли тази сеч с дърветата, за които има издадена заповед? На трето място, защо работници на фирма, която не са част от Консорциума и няма информация да е подизпълнител на някоя от фирмите от Консорциума, се намерени на място при проверката на Пловдивски общински инспекторат? И защо фирмите отричат да имат общо с обекта, а са били там? 

Действително датите, на които от ОП "Паркове и градини" твърдят, че са извършвали сеч, и датите, за които граждани са пускали сигнали, са напълно различни. Което значи, че някой сече в друго време - но защо го прави и кой му позволява или нарежда. Това са въпросите, на които ще продължим да търсим отговор. 

---------------------------------

Консорциум „Филипопол 2020“ е избраният изпълнител за реставрирането на археологическите комплекси Небет тепе, подходите към него и Източна порта. В консорциума участват „Терасист“ ООД - Карлово, „Стройекспрес-НН” ООД - Търговище и ПМ „Архитекти” ЕООД - София. Мащабният проект трябва да бъде завършен до края на 2023-та година, а срокът за изпълнение е 660 дни. Отпуснатите средства за изпълнението на "По крепостните стени на Филипопол" са 8 млн лева. 6 милиона от тях са безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Региони в растеж”, а другите 2 милиона съфинансиране идват от заем, който общината изтегли. 

Фирмата "Д4 КЪМПАНИ" е регистрирана в София и е специализирана в строителство и отдаване на строителна техника под наем. 

"Алтрам" ООД със собственик Ради Стоянов е със седалище в Карлово, както и основната фирма в консорциума "Терасист". Стоянов е собственик на още няколко фирми за строителство, фотоволтаици и охранителна фирма, в която е съдружник с бившия депутат Николай Петков. 

Мистериозна сеч в Стария град! Десетки дървета са маркираниВ "Централен" и "Паркове и градини" не знаят кой сече, от Инспектората са съставили акт на подизпълнител по проекта за Небет тепе