Измина половин година от убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  Месеци, в които родители, приятели и жители на селото скърбят за липсата на 24-годишния младеж. Соченият за пряк извършител на престъплението Рангел Бизюрев обаче, все още не е екстрадиран в България и няма информация за него. 

Той бе арестуван в Кралство Дания след 4 месечно издирване, като стана ясно, че  за този период е сменил няколко държави. Бе установено, че Бизюрев дори е работил във фирма за почистване на стъкла и е притежавал фалшиви документи за самоличност.

20 дни след ареста: Има ли информация за екстрадицията на Рангел Бизюрев?

През декември месец относно убийството на Малинов , Главният секретар Живко Коцев заяви, че се очаква през януари Бизюрев да бъде върнат на българските власти. Той добави, че процедурата се бави заради размяна на документи и съдебни актове. Майката на покойния Димитър обаче, заяви, че все още няма никаква информация какво се случва с процедурата по връщамето му, а месец Януари вече е към края си. Тя всекидневно чака заподозреният за убийството на сина й да бъде в България, за да чуе и неговата версия за жестокото престъпление. 

Липсата на Рангел обаче доста ще затрудни съдебния процес срещу двамата близнаци Динкови. На предходното съдебно заседание съдът ги остави зад решетките. Магистратите не дадоха ход на делото, за да бъде изчакан разпитът на арестувания в Дания Рангел Бизюрев, който е ключов за разследването. Новото заседание пред Районен съд предстои да бъде гледано на 25-ти януари 2024 година. В  този случай, без свидетелствата на 30-годишния, делото отново ще бъде отложено, а Борислав и Валентин до неустановен период ще обитават общата си килия. 

Динкови са предадени на съд за това, че на 20 юни 2023 г. – 21 юни 2023 г. в Цалапица в съучастие като извършители, са спомогнали на Рангел Бизюрев, извършил на 20 юли 2023 г. умишленото убийство на 24-годишния Димитър Малинов, да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване. Според внесения в съда обвинителен акт,  обвинението на близнаците  е по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, за лично укривателство. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години. Близките на Митко не са съгласни с държавното обвинение, защото смятат, че Динкови не са укриватели, а съучастници в убийството. Именно затова Бизюрев е толкова важен, а неговият разпит може да промени развоя на разследването. 

Към този момент протести за Димитър Малинов няма да бъдат провеждани, но неговата майка Атанаска Бакалова, заяви пред медията ни, че шествията ще се възобновят от момента, в който Рангел бъде екстрадиран.

Хронология на жестокото убийство:

Хронологията на жестокото убийство започва на 20-ти юли срещу 21-ви, когато Малинов е бил пребит до смърт и заровен на цалапишкото сметище. В  разследването на Тина Ивайлова и екипа на glasnews.bg бяха показани последните кореспонденции в социалните мрежи на загиналия Димитър. От там стана ясно, че минути преди да излезе от дома си, Митко си е писал с Борислав Динков. В същите минути е кореспондирал и с  непълнолетно момиче, с което са иматли тайна връзка, а Борислав я е харесвал. Малко след тези негови чатове убитият излиза от дома си и повече  не се връща. Според медицинската експертиза-Митко е бил със счупени няколко ребра и счупени носни кости, които са се оказали фатални и това е довело до смъртта му.  

Дни наред  Димитър бе издирван от близки и жители на Цалапица, които обикаляха улиците на селото, а майката на загиналия Атанаска Бакалова сама изискваше видеокамери от селото, защото никой не й бе  съдействал . В първите дни, след като Митко е обявен за издирване, случаят бе поет за работа от РУ Стамболийски. Шест дни по-късно беше прехвърлен на Криминална полиция –Пловдив, а на 26-ти юли  бяха задържани и близнаците Борислав и Валентин, докато са  на море.  На 27-ми юли бе открито тялото на Малинов. Тогава вече соченият за убиец  Бизюрев беше напуснал България.

Така започнаха и редица протести, изразяващи недоволството срещу пропуските в разследването от страна на МВР, които по-късно бяха съпроводени и с рокади в пловдивската полиция. Със заповед на министъра на МВР дисциплинарно бяха уволнени бившият директор на ОД МВР-Пловдив -  Васил Костадинови и началникът на районното управление в Стамболийски - Ангел Керпиев. Съвсем скоро стана ясно, че съдът е отменил уволнението на Керпиев, като според запознати той е заменил полицията с професия в общината.  Временно отстранен от длъжност бе и инспектор Дамян Капов. След проведената проверка стана ясно, че има допуснати съществени пропуски и нарушения при реакцията на полицията след убийството.

Недоволството на хората не спря до тук обаче. Близки на Митко и жители на село Цалапица се молиха за извършване на нов следствен експеримент, след като стана ясно от кадри, включени в разследването на Тина Ивайлова и екипа на glasnews.bg, че мястото на убийството не е това, което Борислав посочва. Към този момент все още не е извършен такъв експеримент, въпреки че разпитът на Бизюрев може да обърне развоя на разследването. Още на проведеният миналата седмица брифинг, прокуратурата спомена, че има вероятност да бъде извършен и нов експеримент, но този път с участието и на арестувания в Дания.

Живко Коцев: През януари Рангел Бизюрев трябва да бъде екстрадиранИ шестият арестуван от кораба „Верила” е български гражданин

Убийството на Димитър Малинов от Цалапица- много въпроси с липсващи отговориТой бе пребит и заровен на сметището в Цалапица преди близо 4 месеца