5 жени и 1 мъж са колабиралите днес в Пловдив вследствие на силните горещини пред деня, съобщиха за TrafficNews от Спешния център. Две от жените са били хоспитализирани.

„В общи линии на всички им е прилошало на обществени места – в банка, на главната, в хранителен магазин, имаме и един случай на гарата. Най-младата е на 29 години, най-възрастната - на 73. Някои от тях имат хронични заболявания, при други колабирането е станало заради ниско кръвно“, заяви пред TrafficNews д-р Анева.

Съветите на медика сочат, че първото нещо, което трябва да направим, ако някой колабира, е да позвъним на телефон 112.

„Ако човекът пред нас е в съзнание, трябва краката му да бъдат поставени по-високо. Нека пийне нещо – вода, солен айран. Може леко да намокрите лицето му. Добре е да бъде пренесен към по-хладно помещение“, съветва още д-р Анева.

Ако обаче пациентът е в безсъзнание, то той трябва да се остави в стабилна странична поза до пристигане на екип на Спешна помощ.

Колкото до самосъхранение, медиците отново припомниха да се избягва излизането през най-горещите часове от деня, да се пият много течности и да не се пропускат важни хранения.