Бавно и без напрежение протича обработването на изборни протоколи в палатата на пловдивския панаир. Малко над 25% от секционните избирателни комисии са влезли за обработване.

“На този етап колегите се справят доста добре. Има доста по-малко грешки в протоколите от последните парламентарни избори. Изцяло верните протоколи са доста повече”. Това заяви говорителят на ОИК Калоян Сухоруков. Той добави още, че ако продължават с този темп, се очертава всичко да приключи около обяд в понеделник. Към този час са пристигнали представители от 200 секции, при общ брой от 472.

Първите чували с бюлетините в Пловдив пристигнаха, очаква се напрегната нощ в ОИКБроенето на резултатите едва ли ще приключи до утре на обяд

Най-голямо забавяне има от СИК-овете в район „Източен” и ж.р. „Тракия”.

По-голямата част членовете на избирателни комисии, пристигнали в Панаира, казват, че изборният ден е преминал много спокойно и не са имали затруднения. Според редица обработването на преференциите от бюлетините за общински съвет са забавили обработването на гласове.

Въпреки това масовото мнение е, че машинно гласуване е щяло да улесни процеса. Смятат обаче, че ако гласуването се случваше единствено чрез машини – това е щяло да доведе до много по-бърза обработка на вота на пловдивчани.

“Не бих казала, че сме имали затруднения. Само протоколите ни отнеха повече време, все пак в края на един 13-часов работен ден е доста трудно. Не смятам, че ако имаше машинно гласуване, работата щеше да се улесни, напротив - трябваше да попълваме протоколи и за машинното гласуване. Пристигнахме със закъснение в Панаира, но се надяваме обработването да бъде по-бързо”, споделя председател на СИК в Пловдив.

“Ако имаше и машинно гласуване сега нямаше да ни виждате тук, поне още с два часа щяхме да се забавим. Сега е каша, не знам тогава какво ще бъде”, споделя пред репортер на TrafficNews Мария, член на СИК.