Голяма част от пловдивчани обичат високите скорости и смело превишават разрешената максимална скорост по булевардите в Пловдив. Това се доказа с множеството катастрофи в града под тепетата, които бяха предизвикани именно, заради бясно и безразсъдно шофиране.

Данни, предоставени до TrafficNews за периода от 1-ви януари 2022 до 30-ти ноември 2022 година показват, че само в Пловдив са издадени 37 192 електронни фиша за превишена скорост. Връчените такива за Пловдив през 2022 година са 13 641, като 10 728 от тях са заплатени от  пловдивчани.

Най-бързият пловдивчанин през 2022 година, заснет с техническо средство за контрол на скоростта е шофирал в града със скромните 134км. /ч., предвид разрешената максимална скорост от 50 км. /ч.. Така той е превишил разрешението с 84 км, като за това нарушение по закон, на шофьора му е била наложена глоба от 1300 лева плюс 3 месеца отнемане правото за управление на МПС, както и отнемане на 12 контролни точки.

Кога се издава електронен фиш?  

Електронният фиш се издава за превишена скорост, когато нарушението е установено и заснето със съответното техническо средство за контрол на скоростта. Електронният фиш се издава, когато е установено превишаване на максимално допустимите скорости посочени ЗДвП или въведени със допълнителен пътен знак.

Той се издава, само когато наказанието не предвижда лишаване от право да се управлява МПС и/или отнемане на контролни точки. Когато наказанието предвижда отнемане на свидетелство за управление на МПС и/или отнемане на контролни точки, процедурата трябва да премине с издаване не Акт за установяване на административно нарушение, въз основа на който се издава и Наказателно постановление.

Срокът за издаване електронния фиш е до една година, а обжалването му трябва да стане в 14-дневен срок, които дни текат от момента на получаването му. Електронният фиш се връчва с препоръчано писмо с обратна разписка, а в практиката много често се връчва и лично, когато ви проверят на пътя или когато посетите КАТ.

Жалбата се подава до Районния съд, действащ на територията, където е извършено нарушението.

Припомняме, че през последните 12 месеца, само на територията на област Пловдив са станали 719 тежки катастрофи, а близо 40 души загубиха живота си. 

Данни, относно катастрофите станли през 2022 година в област Пловдив:

Пътят убиец Пловдив-Карлово отне 8 живота за по-малко от година, 38 загинаха при ПТП-та в областтаПрез последните 12 месеца, само на територията на Област Пловдив са станали 719 тежки катастрофи