Акция по спасяването на змия са организирали мъже в Асеновград. Преди дни смокът изпълзял в центъра на града, до автогарата. Местни жители го видели и веднага сигнализирали на Живко Тодоров, който има огромни познания за влечугите. Заедно със свой познат – Александър Баков, успели да спасят змията. Двамата я хванали и я занесли на няколко километра от града, където я пуснали сред природата.

В социалните мрежи мъжете успокояват, че влечугото не е опасно. То е смок стрелец. „Стопли се и тръгнаха. Добре че не е отровна, да направи беля на някои”, пишат мъжете.

Припомняме, че миналата година смок мишкар ухапа мъж в Тракия.

Змия захапа мъж в Тракия, трети ден е под наблюдение в ТоксикологиятаНападението най-вероятно е от смок - мишкар

Тогава пред репортер на TrafficNews, гл. ас. д-р Огнян Тодоров – директор на Природонаучния музей в Пловдив, обясни, че смоците не са опасни. Мишкарят напада, но само ако бъде застрашен - настъпан или ритнат. В никакъв случай обаче смокът не е отровен и ухапването му не е смъртоносно. Смокът стрелец също е хапливо влечуго, но отново само когато е застрашено. Дори човек да бъде захапан от смок, няма как да има налична отрова в кръвта. Може да се появи реакция на организма, когато човек има алергия.

„В България имаме само две отровни змии – усойница и пепелянка. Те обаче се характеризират със специфична визия и шарка, както и с това, че не могат да живеят в градска среда. Те обитават територии с висока надморска височина”, каза гл. ас. д-р Тодоров.

Снимка: За по-добър живот в Асеновград