Ако не се намери финансиране, ВиК-Пловдив ще включи проекта за изграждане на водопровод и пречиствателна станция в село Кръстевич в програмата си, съобщи днес Спартак Николов. 

Проблемът с безводието в селото днес беше поставен за пореден път на пресконференция за представяне на мащабния проект за реконструкция на ВиК мрежата в общини на територията на Пловдивска област. Сред тях обаче не попада Кръстевич, нито пък други от малките населени места с проблеми с водата, а причината е, че част от условията за проектните предложения са били да касят агломерации с население над 10 000 души. 

"В момента има нова възможност за кандидатстване за агломерации с население между 3000 и 10 000 души и тече предпроектно проучване", посочи директорът на ВиК-Пловдив Спартак Николов. 

Николов подчерта, че в момента активно се работи по проблема с безводието в Кръстевич, а Община Хисаря е в напреднала фаза по проекта, който е на стойност около 3 милиона лева.

"Проектира се довеждащ водопровод с пречиствателно съоръжение от кладенци, които са правени през 80-те години и които и до ден днешен не са подобрили своите показатели, тъй като нитратите при норма 50 са 140", посочи Николов. 

"Има обективни причини за режима на вода, тъй като има речно водохващане, което при нормални обстоятелства има дебит малко под 5 литра в секунда, а сега при засушаването е межди 1-1,5 литра в секунда", посочи още Николов

Той подчерта, че в момента има организация с водоноска, а кметът на Хисаря осигурява и минерална вода за живущите. 

Кръстевич се готви за нов протест, водните количества намаляватХората смятат, че ако в чешмите им е имало вода, сами са щели да изгасят тръгналия в сухите треви пожар