Екипи на пожарната от Стамболийски , 9 пожарни коли от Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, както и жители на Кадиево се включиха в гасенето. За щастие огнената стихия вече е овладяна. По данни на главната дирекция на пожарната огънят е пламнал в ябълкова градина снощи. Заради горещото време, сушата и вятъра огънят е тръгнал към селата Кадиево и Оризаре.

Общата площ, която са обхванали пламъците е била над 1000 дка.

В организацията по гасенето са се включиха и кметицата на с. Кадиево Лили Петрова с около 20 жители на селото. На място е бил и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. Гасенето на пожара е продължило около 9 часа.

Директорът на пожарната в Пловдив старши комисар Георги Мангараков съобщи в профила си във Фейсбук, че пожарът е локализиран и погасен. Ето и част от поста на ст. комисар Мангараков в социалната мрежа:

В Пловдивска област бушуваха множество пожари на територия около 6500 дка. Бяха застрашени и населени места. Горяха горски и полски насаждения на голяма площ и обширен фронт. Благодарение на бързите и професионални действия на огнеборците от Пловдивска област и техните колеги от съседни региони, както и пожарникарите доброволци, пожарите с много усилия и мъжество бяха локализирани и погасени. За пореден път се доказа, че на българина, като му се каже да не се пали огън, защото е опасно за живота и здравето на гражданите, той се надпреварва да пали, където свари", заключи старши комисар Мангараков.

"След като огънят се разпространи към село Оризари, дислоцирах два пожарни автомобила в началото на селото и им казах да не допуснат по никакъв начин огънят да навлезе в селото и къщите на хората. Справиха се момчетата в Кадиево и в Оризари", допълва ст. ком. Мангараков.
 
След 21.30 в оперативния център на пожарната са получени множество обаждания от жители на Пловдив, които съобщават за видимо задимяване. Причината за това е в силния вятър, който е донесъл дима от пожар в Стамболийски.
 
Сигнал за горяща ябълкова градина е получен около 18.35 часа. Към мястото на произшествието са насочени 10 пожарни екипа, като на помощ им се притекоха екипи от Стара Загора и Пазарджик. Огнеборците са пресекли пътя на огъня и са попречили той да достигне до повече от 15 сгради, разположени в близост до пожара, разпрострял се на площ от около 2700 декара. Мащабният пожар е ликвидиран около 7 часа тази сутрин. Въпреки усилията на пожарникарите огънят е успял да унищожи 350 декара ябълкови, сливови и орехови насаждения.

Снимки: Милен Нейчев, доброволец

Междувременно в рамките на един ден огнеборци, военни и доброволци се борят с огъня край село Розино. Вече 16 часа продължава пожарът в Централен Балкан, който вдигна на крак огнеборците вчера по обед. В помощ на службите в Карлово и Хисар бяха извикани пожарникари от Пловдив, Софийска област, екипи от Пирдоп и Троян. И в момента военният хеликоптер продължава да помага в операцията. Към този час на мястото на пожара над Розино в Централен Балкан борбата с огнената стихия продължават 60 души пожарникари, доброволци и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Припомняме, че пожарът там избухна малко след обедните часове, като обхвана горския масив и близка постройка. Заради трудната проходимост за машини, на помощ бе изпратен хеликоптер. Към огнеборците в карловско се присъединиха и екип на пловдивска пожарна.

Огнен ад бушува и в Първенец. Вчера следобед е бил получен сигнал и за горящи треви до гъбарник в селото. Въпреки тежките условия на работа- високи температури и вятър, бързата реакция и професионалните действия на огнеборците спасиха сгради, животни, фураж и повече от 13 автомобила, собственост на стопанството. Унищожени са около 500 кв.м покривна конструкция и постройки, разположени на площ около 280 кв.м. От 3 часа вчера следобед до полунощ с огъня, тръгнал от сухи треви, се бориха шест екипа пожарникари от Пловдив, Пазарджик и Стамболийски.

Снимки - Розино:

Снимки: Стамболийски