Горският пожар край Карлово е напълно локализиран. През изминалата нощ е имало активизиране на няколко огнища, но те са били потушени от дежурните екипи на Държавно лесничейство. За пълното овладяване на пожара ще са необходими поне още 2 дни. Екипи на пожарната и на държавното горско стопанство ще останат на място, за да охраняват терена от възникването на тлеещи огнища. В гасенето се включиха и военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, които подпомогнаха гасенето през нощта. 

От южно централното управление на горите посочиха, че все още има опасност от възникването на нови огнища, тъй като в района духа силен вятър. До центъра на огъня не може да достигне тежна противопожарна техника, тъй като районът е трудно достъпен и е изключитително трудно да се стигне пеша. Пожарът обхвана над 80 дка борова гора.

"Нашата задача беше да действаме на източната част на пожара на фронт от 600 метра, разположили сме военослужещите. Бяха ни поставили задача да направим просека, така че да не допуснем пожара да не отива надолу към града. За сега е локализиран пожара, овладян е, но за съжаление виждате, и времето, духа вятър, допълнително се разгаря", заяви пред TrafficNew.bg полкoвник, Станимир Христов - заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

Според директора на Южно централно държавно предприятие - Смолян Ботьо Арабаджиев при всички положения пожарът е възникнал от човешка намеса. В района на епицентъра е имало хора, които вероятно са причинили пламването на гората, тъй като в този педиот е нямало гръмотевици и този вариант за причини за пожара се изключват. По случая ще бъде образувано досъдебно производство. 

Подробности по темата вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: