Над 40 лазарки ще напълнят улиците на пловдивското село Първенец на Лазаровден. Точно както повелява обичаят още от сутринта момичетата, окичени с върбов венец и пременени с народни носии, ще започнат своята обиколка.

Най-малките лазарки са около 6-годишни, а най-големите са на 14. Децата ще носят в ръка кошничка, в която ще събират суровите яйца, с които ще бъдат дарени.

Ритуалът ще започне с посещение в църквата "Св.Фотиния", където свещеникът ще благослови девойките. От там лазарките тръгват по къщите в селото, пеят песни за здраве и плодородие.

Домакините ги посрещат с питка и лакомства и ги даряват със сурови яйца и паричка. Лазарките пеят ритуални песни и играят хоро. Скачат високо, за да пораснат посевите и да е плодородна годината. Ритуалът завършва с хвърляне на венците в реката.

Лазаровден е един от големите християнски празници и е винаги в събота преди Великден. Традициите повеляват девойките да обикалят домовете и да наричат за здраве. Смята се също, че Лазаровден отбелязва порастването на момичето и превръщането и в жена. Ергените са ходели да искат ръката на своята избраница именно на Лазаровден.

Инициативата за възраждането на българската традиция е на читалище "Съзнание 1914" в село Първенец.