Българските земеделски стопани от Пловдивско, чиято реколта пострада от градушка и после протестираха, ще бъдат обезщетени с 15 милона лева държавни пари. Парите са от актуализацията на бюджета на земеделското министерство, а представители на администрацията обясниха на производителите как могат да ги получат, предаде БНТ. 

Градушката преди две седмици порази реколтата, защото кацането на НАТО-вски самолет спря изстрелването на противоградни ракети по време на бурията.

Повечето от пострадалите стопани от трите общини - Калояново, Раковски и Марица дойдоха на срещата с надежда, че ще могат да преодолеят с държавна помощ последствията от градушката.

340 хектара насаждения са напълно унищожени, още 680 хектара са със сериозни щети.

Два механизма за компенсиране ще използва Mинистерството на земеделието. Единият е по схемата за директни плащания заради градушката, а другият е държавна помощ за 100 процента пропаднали площи. Заместник земеделският министър Явор Гечев поясни, че обезщетението може да бъде допълнено и с минимални помощи, които са до 50 000 лева за стопанство.

"Изключително голям проблем, че нямаме застраховане, тоест ставките при чушките например може да стигнат да надминат 700 лева и то при най-лошите варианти. Тези, които са се застраховали, може и да стигнат повече", каза Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите.

Бързият анализ на възможните обезщетения и сложните отношения в бранша накараха част от хората да излязат афектирани от срещата още преди нейния край.

"Нека да излезе този бизнес на светло да видим колко хора са платили данък и колко ДДС има внесено в държавата, миналата година имам внесено в държавата 360 хиляди лева ДДС внесено. И 180 данък", коментира Живко Здравков, земеделски производител.

По предварителни изчисления всеки стопанин ще може да получи около една трета от парите, които е вложил в производството.

Други са на мнение, че държавната помощ ще опази сектора от масови фалити.

Част от парите стопаните ще получат още тази година. А срокът за подаване на заявления за щетите изтича в понеделник.