Змията, избягала днес от зоомагазин в комплекс "Гранд", е локализирана, това съобщи управителят на търговския център Стойчо Марков. Периметърът около нея е бил обработен със специален препарат, а след приключване на работното време на магазина, ще бъдат организирани дейности по изкарването й, и прибрането й в терариум.

Къде е змията беглец? Кой и защо превърна търговски център в Пловдив в терариум? СНИМКИ и ВИДЕОСобственикът на бизнеса със змии се представи само за продавач пред полицията

От РИОСВ съобщиха, че избягалата змия в пловдивския търговски център "Гранд" е от вида жълта анаконда, от семейство бои. Влечугото е било в зоомагазин, на който е предстояло  откриване.

Сигналът е подаден днес около 11.30 часа на „зеления“ телефон. При проверката от екоинспекторите се установява, че в търговския обект се извършва монтаж на аквариуми и терариумни клетки. В зоомагазина са открити декоративни рибки и 2 хамелеона, за които са представени регистрационни карти, издадени от РИОСВ – Пловдив.   

Жълтата анаконда се оказа законнопребиваща под тепетата. 

Боата има направена регистрация в РИОСВ – Пловдив през 2013 година в съответствие със Закона за биологичното разнообразие и CITES (Конвенция за международна търговия за защитени видове от дивата флора и фауна), съобщават от екоинспекцията. От 2 февруари 2019 г. има нов собственик, който ще открие зоомагазин. Има 14-дневен срок за пререгистрация. Жълтата анаконда не е отровна змия и според експертите не е опасна за хората. 

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност обектите за отглеждане на диви животни са на подчинение на ОДБХ. Определени видове, като боа, хамелеони подлежат на регистрация в РИОСВ.

Управителят Марков е заявил, че заради множеството инциденти в зоомагазина - наводнение, избягал хамелеон и последната драма с боата, ръководството на центъра вероятно ще прекрати договора на наемателя. 

Според очевидци в момента в  "Гранда" има малък брой посетители, а много от работещите в офисите на втория и третия етаж са си тръгнали по-рано от работа.