Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри международната конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена Икономика“, която се провежда едновременно присъствено в Голямата базилика в Пловдив, но и онлайн. Форумът е организиран от катедра „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилиандарски“. Официален гост, макар и виртуално, е Розалинде Ван Дер Влис, директор на Дирекция „Чиста планета“към Европейската комисия. 

Димитров изрази надежда, че форумът ще хвърли светлина върху това как зелената икономика ще ни помогне да разгърнем потенциала си и да станем по-конкурентно способни в бързоразвиващата се среда.

Кметът на Пловдив направи и кратко встъпление за успешното икономическо развитие на Пловдив, като подчерта, че в града и региона има все повече компании от високотехнологичния сектор с високодобавена стойност. Предстои откриването на десетки заводи, добави Зико. 

"Сега е модерно да се говори за зелени зони, ние ги имаме, а "Тракия икономическа зона" е въглеродно неутрална икономическа зона. Тоест ние прилагаме на практика новото и ще продължим да го прилагаме там, където може", посочи Димитров и добави, че Община Пловдив вече работи в посока интегрирането на зелени решения в обществената среда. Такива са велоалеите, чиято мрежа ще се разширява, обеща Димитров.  

Друг пример той даде с европейския проект за подмяна на печките на твърдо гориво с климатици и с общинския транспорт, където се очаква да се въведат две електронни линии.

"10 млн. лева са заделени и за подмяна на чистачките, които работят ръчно и за закупуване на чисто нови машини за двете общински предприятия", добави кметът и припомни, че сред основните приоритети на общината е създаване на нови паркове и зелени площи в град. 

Конференцията е разделена на 4 панела, в които ще бъдат разгледани различните икономически аспекти на зеления преход.