Арестуваният аптечен бос Николай Александров, който беше хванат при акцията на Икономическа полиция, за източването на Здравната каса, бил приближен до съдения в момента Николай Китов, научи TrafficNews.bg. Последният бе собственик на Техномаркет, а в момента е обвинен за укриване на ДДС в размер на 4 милиона.

Александров е бил мениджър на верига магазини за обзавеждане  „Домо”, които са били част от собствеността на Китов.  След ликвидацията на фирмата през 2010 година е бил преназначен в Техномаркет, като регионален мениджър за Южна България.  Дълго време той е бил ключова фигура във фирмата, обикалял е цяла България и е отговарял за откриването и закриването на обектите.  

Вижте кои са фирмите и аптеките, през които е оперирал арестуваният Николай Александров - ТУК

През това време съпругата му - Наталия е учила фармация в чужбина. Последните години от обучението си е прехвърлена в Пловдив.

След дипломирането на Наталия, семейството отварят собствена аптека в Асеновград, а малко по-късно и в Кричим.

Амбициите на Александров не спират до тук. Той е бил кандидат депутат в листата на ПП „Ред, законност и справедливост”.  Връзката му с политиката дошла от тъста му Иван Танев, които и към този момент е кмет на Старозагорската община – Братя Даскалови.  Танев и до днес има сериозен гръб сред политическите среди.

Оказва се, че в бизнесът с аптеки е намесено цялото семейство на Николай. Освен съпругата му Наталия, сестра й също е част от мениджърския екип в някои обекти.

Николай Александров е роден през 1976 година.  Завършил е Английската гимназия в Пловдив, а след това магистратура по икономика на търговията в Стопанска академия “Д. А. Ценов” в Свищов. Специализирал е управление на европейски фондове в НБУ. Със съпругата му имат и дете.

От вчера телефонът на Александров е изключен, а профилът му в социалните мрежи премахнат. 

Както TrafficNews.bg съобщи, Александров държи няколко аптеки в града и околностите на Пловдив, но решава да създаде и фиктивни такива – аптеки, които са регистрирани и лицензирани за работа със Здравната каса, но съществуващи само на хартия. Единственото, което доближава тези аптеки до истинските е, че са наети магистри фармацевти, които уж менажират обектите, които в действителност са напълно виртуални - сграда или пък каквато и да е медикаментна наличност. 

Новооткритата аптека фантом Александров прехвърля на Димитър Йотинов - мъж, за който е известно, че е социално слаб и че е бил разследван неколкократно от Икономическа полиция по схеми за източване на ДДС, но в сфери различни от фармацевтичния бранш.

Александров бе заловен малко след като е предал подкуп от 50 хиляди лева на двамата ръководни кадри от РЗОК - Пловдив. У него са намерени 25 хиляди лева - част от сумата изтеглена същия ден от Йотинов.