Връзката бизнес – образование, това е базата върху която трябва да се работи за дългосрочен ръст на икономиката и бизнеса в Пловдив. Това посочи зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и призова всички предприятия в града да вземат присърце тази дейност с цел да се преодолеят проблемите с недостига на квалифицирана работна ръка.

Стоянов анонсира, че Община Пловдив съвсем скоро ще пусне различни програми, по които може всяка една компания в Пловдив да се включи и да бъде активна в образователната система.

„Основната ни задача през следващите години е да обединим усилия и да помогнем на българското образование. Това е един процес, който ще отнеме повече време, изисква повече усилия, но ще ни даде устойчив ръст следващите години. Няма как да образователната система да се справи сама, ако не вкараме вътре реалния бизнес“, посочи Стоянов във връзка с коментирания най-горещ въпрос на икономическото събитие - работната ръка. 

Той визира, че вече има два легални начина бизнесът да влезе директно в училищата – дуалното обучение, както и новата опция, заложена от Министерство на образованието, 5% от бюджета за заплати в училищата да може да бъде разходван за лектори – хора от бизнеса без педагогическа диплома. 

Дуалното образование в професионалните гимназии вече започва да функционира под тепатата. По думите на Стоянов, тази година мрежата на училищата, които ще обучават дуално, ще се увеличи, като се очаква поне 8-9 професионални гимназии и вероятно поне още 5 училища от областта да обучават по този практически метод.

„Проблемът е, че зад всяка една дуална паралелка трябва да застанат реални компании, които са готови да отделят от времето си и да помогнат със стажовете на децата това е дълъг период 5 години инвестиция във времето, но в момента на първото завъртане, ние ще имаме една разширена база от млади хора, които са готови да се включват на пазара на труда и ще имат базови умения да го правят“, обясни Стоянов.

Той посочи няколко успешни примера на Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев", където освен стажове по специалностите с изработване на мебели, беше открита и новата дуална специалност „Полиграфия“. Сред добрите примери е и „Професионална гимназия по електротехника и електроника“, от която част от възпитаниците бяха дошли на днешния форум и изнесоха презентация за добавената стойност на практическото обучение.

На срещата бе многократно подчертано, че връзката трябва да се търси на всички нива и че именно бизнеса е отговорен да се внедри обучение, което да 

„Намесата на бизнеса важи от основните училища до университетите, тъй като за момента образователната система е относително абстрактна към живия живот и това е проблем не само в България. Ако продължаваме да оставаме децата да учат предимно теория и в средните училища и в унивесритетите, няма да получаваме достатъчно подготвени хора. И ще се налага, когато ги наемаме, тепърва да ги обучаваме, както е сега в много от случаите. Това е големият ресурс на България и трябва да помогнем на нашите деца да се сдобият с различни умения и да бъдат активни. Затова основната задача на компаниите е да подадат ръка на образованието, ако го направим - ще напреднем много“, убеден е Стоянов.