„Искаме да възобновим присъственото ни обучение без каквито и да е ултиматуми, искаме си нормалния живот. Много голямо лицемерие се проявява в този случаи - дискотеки, казина и молове са пълни, но университетите трябва да останат затворени. Това е катастрофата на нашето съвремие“. Това заяви пред TrafficNews третокурсника Габриела Дамянова от Пловдивски университет. Тя и още десетки студенти и граждани се събраха днес на протест пред сградата на висшето учебно заведение, за да изкажат позиция против зелените сертификати като пропуск до аулите на университетите.

Според организаторите на протеста, вчерашната заповед на министъра на здравеопазването е крачка към постигане на консенсус. Тя обаче ще създаде организационни трудности. Припомняме, че спрямо нея се въвежда обучение по график с ограничение до 50% от капацитета на залите, както и ще се допускат само 50 на 100 от студентите в курса. Новата заповед позволява още студенти и преподаватели без зелен сертификат да бъдат допускани до сградите на учебните заведения, но само с маски.

„Липсва на адекватно онлайн обучение, което на наше конституционно право и в крайна сметка – за него плащаме. Ние отправихме молба за диалог с ръководството преди повече от месец. До момента сме получили само и единствено мълчание. Това е едно от изискванията ни днес – дипломатичния разговор с тях“, допълни още един от организаторите на протеста Дамянова.

МПСС въведе в МОН негово становище, в което обясни, че трябва да има присъствено обучение. То обаче трябва да бъде съобразено с мерките, защото ако вкараме в една зала 100 души, това значи , че след 2 седмици ще имаме 50 карантинирани. Уважаваме мнението на всички студенти и граждани на протеста, но смятаме, че първо трябва да се справят мерките“, посочи председателят на студентския съвет Виктория Палигорова. Тя поясни, че съвета не застава твърдо зад протеста и се опитва да разгледа всички искания и позиции на обучаващите се. Според тях мерки трябва да има и те трябва да са съобразени с безопасното обучение на студентите.

Студентите изказах увереност, че протеста им ще постигне успех, и заявиха, че има подписка, която е подкрепена от над 1200 несъгласни със зелените сертификати студенти. Отдавна тя е пратена до отговорните министерства и министерски съвет.

Протестът им бе подкрепен и от родители, които опънаха транспаранта „Не даваме съгласие за медицинските експерименти с децата ни“ .