Протестиращите от центъра на Пловдив късно снощи спонтанно се пренесоха пред къщата на Иван Тотев. Те поискаха Община Пловдив да вземе мерки срещу застрояването на парцела в междублоковото пространство между ул. "Капитан Райчо", ул. "Родопи" и ул. "Марин Дринов" в Пловдив. 

"Искаме съдействие. И ние имаме право на градинка, на въздух, на пространство. Днес сте давали едно интервю, че едните ще плачат, другите ще се радват. Защо така съпоставяте? Искаме да ни запазите мястото", посочи протестираща. 

Градоначалникът излезе и изслуша хората. Въпреки че преди часове той каза, че общината е безсилна по отношение на застрояването на парцела, тъй като частниците са спечелили делото срещу отказа на администрацията да се смени ПУП-а на терена, той се съгласи да направи опит да бъде гласувано решение за изкупване на земята обратно.  

"Какво да направя? Искате, както предложихме да купим 20-те декара зад "Санкт Петербург", така да купим и вашето? Добре. В четвъртък имаме сесия на Общински съвет, заставам на трибуната и предлагам да бъде откупено. Разбирам ви, но не аз казвам ти ще строиш, ти няма да строиш. Обещано, ще предложа на Общински съвет да бъде откупен, пък ще видим какво ще кажат", това каза пред протестиращите кметът Иван Тотев.

Междувременно наш репортер се свърза с районния кмет на "Централен" Георги Стаменов, който обясни, че зелените площи трябва да бъдат съхранявани. Той разказа хронологията на събитията със смяната на собствеността на земята и подчерта, че ще бъде търсен диалог със собствениците за изкупуване на земята обратно. 

"За съжаление ще трябва да платим за една от поредните огромни грешки от прехода. Знаете историята - той е бил заменен за друг имот през 2007, после е бил продаден на друга фирма. Те от своя страна искат смяна на ПУП-а на имота за целите на жилищно строителство. Община Пловдив отхвърли това искане, ала инвеститорите оспориха отказа в съда. Административният съд и после върховна инстанция потвърди искането за измяна на ПУП-а. Ако трябва да изразим позиция, то тя гласи, че зелените площи е добре да бъдат съхранени", щрихова ситуацията с терена Стаменов.

Той обясни, че веднага след протеста кметът Иван Тотев е поел ангажимент пред гражданите да се срещне с инвеститора, да обсъди с него дали е склонен парцелът да бъде откупен обратно от Община Пловдив. След разговорите ще стане ясно дали собственикът е склонен на такава стъпка както и на каква цена. 

"Ще се наложи да плащаме за една грешка от миналото от джоба на данъкоплатците, но няма друга възможност да запазим терена под формата на зелени площи", обясни Георги Стаменов. 

Припомняме, че протестите срещу застрояването на междублоковото пространство започнаха още през миналата година. Парцелът е бил отделен и даден в заменка на Васил Будев през 2007 по време на мандата на Иван Чомаков, а по-късно е продаден на инвеститор. Към този момент е започнало строителството на 18-метрова сграда. На протеста снощи към недоволните от "Капитан Райчо" се присъедини и представител на Инициативния комитет срещу застрояването на парка зад "Санкт Петербург". 

Ето и видео от протеста пред къщата на градоначалника:

 

Пловдивчани в Центъра: Възмутени сме! Не искаме строителство пред блока ни СНИМКИОт протеста за парка зад "Санкт Петербург" дойдоха да подкрепят хората от "Родопи"