Десетки пловдивчани, живеещи в центъра на града, излязоха на протест срещу застрояването на междублоковото пространство между ул. „Капитан Райчо“, ул. "Родопи" и ул. „Марин Дринов“ в Пловдив. Недоволните бяха подкрепени от представител на Инициативния комитет срещу застрояването на парка зад хотел "Санкт Петербург", като живущите настояха за обединяване между двете каузи.

"Дойдох да окажа подкрепа на колегите така да се каже, защото всички си искаме зелените площи. Това тук е стряскащо", сподели Милка Вълчева от Инициативния комитет. 

Хората изразиха недоволството си за трети пък, като протестни действия бяха организирани още през 2018, когато живущите заявиха твърдо, че не желаят строеж на метри от прозорците на домовете си. Само преди дни обаче на терена започнаха ударно ремонтни дейности. Върху земята са разположени порутени общински къщи, които са присъединени  към имота след търг, спечелен от собственика. Там бе разположен и трафопост, който вече е заравнен със земята. 

"Теренът беше предвиден за подземни гаражи и парк с детски съоръжения. Защо направиха заменки и смяна на статута без наше знание. Погледнете - всеки блок си има зелена площ, пространство... Вижте къде сме паркирали - на тротоарите. Няма място никъде, децата играят между колите", заяви Венцислав Антонов, живущ в близкия блок.  

Според протестиращите мястото пред блоковете им се полага, защото те са закупили апартаментите си от държавата при такива условия - градина, паркоместа и въздушно пространство. Теренът е попадал в блоковия парцел, но е бил отделен и даден в замяна на Васил Будев с ЕТ "ВИЕЛ-Васил Будев" за друг частен имот на ул. "Родопи" през 2007 г. Това се е случило в мандата на Иван Чомаков. 

Днес кметът Иван Тотев посочи, че са безсилни по отношение на застрояването на парцела, тъй като от общината са отказали да сменят ПУП-а на терена, но решението е било оборено на последна инстанция в съда в полза на инвеститорите. Той обясни, че навремето чрез заменката на терена е спасен парк "Родопи" от застрояване.

Потърпевшите обаче твърдят, че тези заменки и смени на статута са се случили без знанието и допитването на никой от тях и че това нарушава грубо правата им. В последствие през 2015 година, теренът е препродаден от Будев на "Центрум хаус", които пък са решили да го използват за жилищно строителство.

Според първоначални данни, намеренията на инвеститорите са за изграждане на 18-метрова сграда на 6 етажа. Още миналата година Тотев коментира, че ако сградата е законна и са спазени всичките процедури, не вижда причина да се протестира. 

"Изсякоха дърветата на терена, не ни показаха никаква заповед. Ние не сме юристи, не сме експерти, ние сме граждани. Ние сме си платили данъците, за да правят неща удобни за нас. Възмутени сме от замазването на нещата. Откъде накъде ще се дава земята, ще се сменя статутът. Къде е мястото за озеленяване?", обясни гражданка.

Хората обясниха, че ще продължат да протестират. Добавиха, че не са обмисляли други мерки, но бяха категорични, че няма да се съдят с общината и да плащат адвокатски възнаграждения, тъй като преди години са водили подобни войни за  имот на лицето на улицата, които са завършили неуспешно.  

На днешния протест липсваха представители на администрацията, но пък дойдоха някои от политическите фигури под тепетата и народни представители. 

Наш репортер се свърза с районният кмет на "Централен" Георги Стаменов, който коментира казуса като "Една от поредните огромни грешки на прехода". 

"За съжаление ще трябва да платим за една от поредните огромни грешки от прехода. Знаете историята - той е бил заменен за друг имот през 2007, после е бил продаден на друга фирма. Те от своя страна искат смяна на ПУП-а на имота за целите на жилищно строителство. Община Пловдив отхвърля това искане, ала инвеститорите оспориха отказа в съда. Административният съд и после върховна инстанция потвърди искането за измяна на ПУП-а. Ако трябва да изразим позиция, то тя гласи, че зелените площи е добре да бъдат съхранени", щрихова ситуацията с терена Стаменов.

Той обясни, че веднага след протеста кметът Иван Тотев е поел ангажимент пред гражданите да се срещне с инвеститора, да обсъди с него дали е склонен парцелът да бъде откупен обратно от Община Пловдив. След разговорите ще стане ясно дали собственикът е склонен на такава стъпка както и на каква цена. 

"Ще се наложи да плащаме за една грешка от миналото от джоба на данъкоплатците, но няма друга възможност да запазим терена под формата на зелени площи", обясни Георги Стаменов. 

Протестът снощи се прехвърли пред къщата на кмета Иван Тотев. Тотев обеща да предложи Общинският бюджет да гласува евентуално изкупуване на парцела от инвеститора. 

Протестиращи заградиха къщата на кмета Тотев, той обеща да предложи да откупят земята ВИДЕОПловдивчани се обявиха против застрояването на парцела