Днес откриха официално Регионалното представителство на Европейския съюз -„Европа директно” в Пловдив. В центъра всеки гражданин може да получи информация за европейските политики, правила, административни и други условия, важащи за всички граждани на ЕС. Освен консултации и информация, гражданите обаче могат да осъществят пряка връзка с европейските институции чрез центъра. Те могат да дават предложения и идеи касаещи, както частни така и обществени интереси и да участват активно в европейските процеси. 

"Започваме ново поколение "Европа директно". Тези центрове подпомагат европейските структури да осъществяват по-пряка връзка с гражданите, както и обратния процес. От една страна информираме гражданите за динамичните процеси в Европейския съюз, а от друга подпомагаме самите граждани да станат активен фактор в процеса по евроинтеграция и на практика сме тук, за да може да се чуе техния глас. В България тази година за 5 годишен програмен период са утвърдени 13 регионални центрове, а в цяла Европа са 424 звена", посочи координаторът и ръководител на центъра Красимир Лойков. 

До момента центърът в Пловдив е имал известни правомощия само в информационен характер и с въпросите в компетенцията на Европейската комисия, но в следващите 5 години центърът ще покрива и сферата на Европейския парламент. 

Сред горещите теми, по които гражданите могат да търсят съдействия са пътуване, работа и образование в други държави-членки на ЕС, както и редица въпроси свързани с финансови и пенсионни условия за хора, които са работили в чужбина. Други важни сфери и процеси, значими за всеки гражданин, са пандемията, Зеления пакт, както и множество нови трансформации в законовата рамка на ЕС. 

"Предстоят много вълнуващи неща, но на първо място е борбата с пандемията. След деня на Европа стартира информационна компания, която има цел да даде максимално достъпна информация относно процеса на ваксиниране на всички граждани на Европейския съюз. В дългосрочен план всички на европейски ниво говорят за Плановете за устойчивост и възстановяване. Те са изключително необходими на европейската икономика, на държавите и на България, която има много да наваксва. Работата на регионите е да се изпрати правилното послание какви инвестиции, но и какви реформи са необходими на регионално и местно ниво. Вие, гражданите на тези региони имате отговорността да знаете най-добре и да комуникирате какво е необходимо да се промени. Да изисквате от местната, от регионалната, от националната и от европейската власт промените, които искате да се случат, за да може регионът, където живеете, да върви напред", посочи Цветан Кюланов, който е ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

На церемонията по откриването присъстваха трима почетни консули на страни-членки на ЕС в Пловдив, сред които д-р Мариана Чолакова, Джузепе Де Франческо - почетен консул на Италия в Пловдив и доц. д-р Иван Соколов, почетен консул на Чехия в Пловдив. 

"Тук има още какво много да се направи, за да се подчертае значението на регионите. Може би по-голямо самостоятелност за взимане на решения, но това значи и отговорност. Ние ще съдействаме в рамките на нашите възможности. Европа е в Пловдив много отдавна. Тя присъства в живота и ежедневието ни. Благодарение на регионалния офис аз се надявам да имаме повече информация и повече непосредствена такава, за да бъдем по-активни и да сме по-съпричастни към изграждане на един по-добър общ хоризонт", заяви д-р Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив.