С желание, но без адвокат, така софиянец без никакви юридически познания решил да напише искова молба за развод. Все повече нуждаещи се от правна помощ допускат, че безплатната алтернатива- Google ще им помогне да се справят в съдебната зала, именно тогава се пораждат и комичните истории. Такава е и ситуацията на двойка, която е разделена от години, но преди дни мъжът е предявил интересна молба за развод, с която претедира за неочаквано от юристи нещо.

Пловдивският адвокат Ивайло Василев, който е в защитата на жената, разказа за комичния случай във Фейсбук профила си, а по-късно пред медията ни коментира, че това е резултатът, когато нямаш юридическа култура, но въпреки това отказваш да се консултираш с адвокат.

Двамата герои от статуса са били разделени от години, мъжът работил в чужбина и рядко се прибирал. Дошъл един момент, в който решил да се разведе окончателно със законната си съпруга и написал сам молбата си за развод на кариран лист. След това софиянецът представил на дамата сътвореното от него писание.  Въпреки това, за да изглежда като документ, мъжът вероятно се е съветвал с Google и кръстил листа "искова молба", с която „помолил” съда да го разведе. Тук обаче идва и кулминацията на историята. По думите на адвоката мъжът искал само едно- да му бъдат възстановени 80 литра ракия.

„Денят ми започва с усмивка. Клиентка ми изпраща искова молба за развод, писана лично от съпруга й на кариран лист. Същият претедира след развода тя да му възстанови 80 литра домашна ракия, изпита от нея през миналата година, докато той е работил в чужбина. Тя твърди, че ракията е изпита от сина им, който отричал пред баща си, но признавал пред майка си. Жената осъзнава абсурдността на ситуацията, но какво да направи... Спорът за ракията се очертава като централен по това дело...” Пише в профила си адвокат Василев.

Според юриста ситуацията е крайно абсурдна, защото често хората се доверяват на писани в интернет платформи. Той смята, че адвокатът е важен в такива случаи, за да може да не се стига до там, че съдът да се чуди от юридическа гледна точка,  да се смее ли или да плаче.

Съветвам хората, които нямат връзка и познания в правото да ползват адвокатска защита. Доверяват се на писания в интернет и се чудим след това как да процедираме”,коментира адвокат Василев.

По думите му мъжът заявил на жена си, че вече е входирал молбата в съда, но все още не е ясно дали това е така и дали магистратите ще приеме хвърчащия кариран лист на сериозно.

Чакаме, когато съдът ни уведоми ще подготвим и нашия отговор”, завърши адвокат Ивайло Василев.