Не придошлата вода, а компрометираната дига е довела до наводненията в община Садово. Най-сериозна е ситуацията в Катуница и Садово. Това заяви пред наш репортер кметът на община Садово - Димитър Здравков.

„Проблемът е, че цялата дига е дискредитирана в цялата си дължина от Катуница. Има язви по нея. Потъват ти краката на моменти. Или да се направи с бетон или изцяло да се реконструира и да се повдигне. Вчера не беше много водата, но ако беше повече щеше да ни струва много повече. Щетите щяха да са много по-големи”, каза Здравков.

Той добави, че стотици са декарите, засегнати от водите. Много са и хората, които са пострадали. Те не са сериозни земеделски производители, а малки фермери, които отглеждат продукция, за да изхранват семействата си.

Димитър Здравков припомни, че това не е първият случай на наводнение в района.

„За последните 3 години, три пъти река Чая къса дигата. През 2018 година над 20 пъти водата заля земеделски земи в района. Независимо, че в края на земеделския сезон, все още има продукция по нивите и хората не могат да си я приберат. Хората не са получавали обезщетения”, каза още той.

Припомняме, че дигата на река Чая беше пробита на 4 места и бяха наводнени стотици декари земеделски площи, а Община Садово обяви частично бедствено положение. 

Около 700 декара обработваема земя на стопани от Катуница, Садово и Чешнигирово бяха засегнати от разлива на Чая.През изминалото денонощие паднаха обилни валежи в Родопите, а няколко реки преляха. Придошлата река Върлещица отнесе временния мост в село Първенец.