Магазинът за медицински изделия на бул. "Мария Луиза", през който няколко години подред е била точена здравната каса, е опразнен, видя репортер на TrafficNews

Припомняме, че преди месец шестима души, заподозрени за организацията на схемата, бяха арестувани при акция на полицията и прокуратурата в Пловдив. За главно действащо лице и организатор е сочен управителят на медицинския център "Медлайф" Ненко Василев, който съда остави в ареста. Останалите обвинени са с по-леки мерки. Д-р Ростислав Костадинов и Веселина Николова са под домашен арест, а служители на фирмите на организатора Пламен Коларов и Златка Бързашка са пуснати под гаранция. 

По данни на прокуратурата неправоперно са източени над 5 милиона лева от Здравната каса. Само за една година са издадени над 8000 проткола за медицински прегледи от лекарски комисии, на база на които са отпускани средства за медицински изделия по Здравна каса. За част от тях - свързани с отпускането на над 800 000 лева прокуратурата е категорична, че са фалшиво съставени, но продължават действия по проверяване на всички останали протколи.

Според източници на TrafficNews цялата незаконна дейност се е въртяла именно от магазина за медицински изделия, който е служил за офис на Ненко Василев. Там са съставяни протоколите за стоки, там се е оформяла документацията. Медицинският център, през който по документи са работили лекарските комисии, съществува само на хартия. Там хора не са виждани. 

Изпразненият обект

Кои са разследваните за схемата? 

Д-р Ненко Василев е добре познат на Икономическа полиция. Всъщност това е поредната схема за източване на бюджета от пловдивския лекар. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „Медлайф”. „Медицински център Медлайф“ ЕООД е регистрирано ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноември 1998 г. и към онзи момент едва е навършил 18 години.

Компанията е със седалище в София, въпреки че Василев е от Пловдив, и с предмет на дейност: Осъществяване на специализирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с различни признати специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна инспекция, в това число диагностика, лечение и наблюдение на болни, консултации, профилактика, лабораторни и други видове изследвания, предписване на лекарства и лекарствени средства, експертизи на временна нетрудоспособност, издаване на медицински документи във връзка с дейността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с осъществяване на извънболничната помощ, както и всички видове търговски сделки, необходими за задоволяване нуждите на осъществяваната медицинска дейност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил абсолютно фиктивен и там не са извършвани нито една от изброените по – горе дейности.  

Управител е баща му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функция, той трябва да притежава и необходимата медицинска квалификация. Според официални документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като лекар през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска специалност „Вътрешни болести“ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година завършва здравен мениджмънт с диплома в УНСС.

 Името на Василев е замесено в много скандали. Той е бивш управител на Медицински център „Аврора” /бившето ДКЦ „Надежда” в кв. "Гагарин"/. След фалита на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на персонала на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински принадлежности за хора с увеждания.

През годините негови фирми трупат сериозни задължения към НАП, банки и контрагенти. В следствие на това има запори, фалити и завлича редица фирми.

Проф. д-р Ростислав Костадинов работи в катедрата по "Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки" в Медицински университет - Пловдив и преподава там. Неговото участие буди недоумение, предвид блестящата му лекарска биография. Той е работил като военен лекар, бил е част от военномедицинския отряд за бързо реагиране, участвал е в редица мисии в чужбина. 

Проф. доктор Ростислав Костадинов е професор по Медицина на бедствените обстановки и началник секция в катедрата в МУ-Пловдив. Той е първият български медицински офицер назначен на служба в командните структури на НАТО - 5 години служи в Главния щаб на Съвместното командване на НАТО в Неапол, Италия. Ръководи планирането на медицинските интервенции и след това и здравното обезпечаване на интервенцията " Обединен бранител " в Либия през 2011 година, за което е награден с орден от основния секретар на НАТО. Професорът е президент на интернационалния теоретичен комитет на International Disaster Medicine Association (IDMA) и специалист в Defence and International Security Institute (DISI). Секретар е на Синдикален регионален съюз на КТ "Подкрепа". 

 Д-р Мария Декова е епидемиолог и е сред най- уважаваните лекари във Велико Търново. 

Какво казва вътрешен човек, запознат със схемата?

Запознати с дейността на д-р Василев разказват, че всичко се случва в офиса на бул. "Мария Луиза".

"В офиса работеха няколко души, които създаваха протоколите, а още 4-5 души набираха данните за хората, на които уж се предоставят медицински изделия или услуги. Част от тези хора са уведомяват, така че ако някой от институциите ги потърси, да потвърдят, че са получили например инвалидна количка, ортопедични обувки или др. Други тънат в неведение, че на тяхно име се отпускат подобни неща", разказват нашите източници. 

Медията ни разполага с таблици с имена на хора с диагнози и съответните предписания, срещу които дори има малки имена на "търговските представители", които са осигурили имената. 

"Всичко е измама! Взимат едни протоколи от миналата година за април месец и се пускат протоколи, че отново лицето иска да получи съответното изделие, което се финансира от Здравната каса. Някои знаят, на някой им се дават пари, други не. В офиса пишат поставят печат, подпис, шест човека идват - взимат ги и ги носят в различните каси по страната", допълват те. 

Магазин на бул. "Мария Луиза", преди да бъде опразнен. 

Според запознати част от хората, на чието име са били издавани протоколи са получавали пари, но повече не са били наясно, че данните им се ползват за източване на Здравната каса. Служители на фирмата са карани да проверяват дали хората, на чието име са създавани протоколите, са живи. Въпреки проверките, по данни на Прокуратурата обаче, има отпускани медицински изделия и на покойници. 

Здравната каса е била източвана за фиктивното отпускане на протези, инвалидни колички, ортопедични медицински обувки, тяхната поправка и всякакъв подобен вид медицински изделия.  

За фирмите и дейностите на Василев, четете тук: 

Запознати със схемата: Как пловдивският лекар Ненко Василев е точил Здравната каса?Василев бил аресивен, бавил заплати и заплашвал

Четирима от арестуваните за източване на милиони от Здравната каса излизат от ареста, организаторът- остава

Д-р Ненко Василев е организирал схемата за източването на 5 милиона от Здравната касаБившият шеф на ДКЦ "Надежда", който стана евреин, за да се спаси от правосъдието, този път преигра

Бесни страшни пенсии! Престъпните умове - точили НЗОК, от 60 до 86 годиниРайонна прокуратура привлече като обвиняеми осем лица за измама в големи размери при отпускането на помощни средства за хора с увреждания

TrafficNews ще продължи да следи случая!