Изключително конспиративно е функционирала стройната структура по източване на Здравната каса за над 5 милиона лева, организирана от д-р Ненко Василев. Към момента по данни на прокуратурата само за една година са издадени над 8000 проткола за медицински прегледи от лекарски комисии, на база на които са отпускани средства за медицински изделия по Здравна каса. За част от тях - свързани с отпускането на над 800 000 лева прокуратурата е категорична, че са фалшиво съставени, но продължават действия по проверяване на всички останали протколи.

Фирмите на Василев и жена му Веселина Николова са източвали по минимум 200 000 лева за медицински изделия месечно. От 60-70 проткола, минали за месец през мен, едва 2-3 да са били реално за хора, които имат нужда и ще получат съответните консумативи. Това разказват запознати с дейността на фирмите на д-р Николов пред TrafficNews.

Всъщност Ненко Василев е затворил кръга - регистрирал е медицински центрове и техни филиали, през който лекарски комисии са поставяли фиктивни диагнози, така че на името на различни хора с протоколите от тези комисии, да бъде поискано отпускане на медицински изделия, за които Здравната каса плаща. Фирмите, които търгуват с тези медицински изделия, отново са на Василев и свързани с него лица. 

Офисът и магазинът на Василев, който е арестуван заедно с още седем души за документна измама за стотици хиляди левове, се намира на бул. "Мария Луиза". От витрината става ясно, че във въпросния обект оперират три фирми, като и на трите има данни, че работят със Здравна каса. Фирмите са лицензирани в Регистъра на лицата, осъществяващи дейности по предоставяне на медицински изделия и помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания. 

Това са "МЕДИКО-ТЕХНИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ НОВЕЛАМЕД" ЕООД на сина му Васил Василев с управител д-р Ненко Василев, "ЛАЙФ СЪПОРТ МЕДИКАЛ" ЕООД на Ненко Василев и "ВИВА ХЕЛП" ЕООД на 52-годишната д-р Веселина Николова. Николова и Василев живеят на семейни начала и имат две дъщери. 

 д-р Ненко Василев и д-р Веселина Николова на откриване на поредния медицински център в София. 

Запознати с дейността на д-р Василев разказват, че всичко се случва в офиса на бул. "Мария Луиза".

"В офиса работеха няколко души, които създаваха протоколите, а още 4-5 души набираха данните за хората, на които уж се предоставят медицински изделия или услуги. Част от тези хора са уведомяват, така че ако някой от институциите ги потърси, да потвърдят, че са получили например инвалидна количка, ортопедични обувки или др. Други тънат в неведение, че на тяхно име се отпускат подобни неща", разказват запознати с дейността на фирмите на д-р Ненко Василев пред TrafficNews

Медията ни разполага с таблици с имена на хора с диагнози и съответните предписания, срещу които дори има малки имена на "търговските представители", които са осигурили имената. 

"Всичко е измама! Взимат едни протоколи от миналата година за април месец и се пускат протоколи, че отново лицето иска да получи съответното изделие, което се финансира от Здравната каса. Някои знаят, на някой им се дават пари, други не. В офиса пишат поставят печат, подпис, шест човека идват - взимат ги и ги носят в различните каси по страната", разказаха запознати. 

По техни данни, Василев бавил заплати при наемане на случайни служители, които не били в схемата, и агресирал, когато започвали да го разпитват за дейността. 

Офис и магазин на бул. "Мария Луиза"

Според запознати част от хората, на чието име са били издавани протоколи са получавали пари, но повече не са били наясно, че данните им се ползват за източване на Здравната каса. Служители на фирмата са карани да проверяват дали хората, на чието име са създавани протоколите, са живи. Въпреки проверките, по данни на Прокуратурата обаче, има отпускани медицински изделия и на покойници. 

Здравната каса е била източвана за фиктивното отпускане на протези, инвалидни колички, ортопедични медицински обувки, тяхната поправка и всякакъв подобен вид медицински изделия.  

Припомняме, че Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Ненко Василев на 59 г., Ростислав Костадинов на 58 г., Стефан Константинов на 86 г., Тодор Коларов на 71 г.,  и Мария Декова на 62 г., за извършена документна измама – за това, че съзнателно са дали възможност на един от тях - Василев, да получи от бюджета на НЗОК чужди имущество – пари в големи размери – 815 000 лева. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – протоколи за отпускане на помощни средства за хора с увреждания. Престъпление по чл. 212 ал. 4 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26 от Наказателния кодекс и престъпление по чл. 212 ал. 4 от Наказателния кодекс.

Като обвиняеми са привлечени и 36-годишния Пламен Коларов, 53-годишната Веселина Николова и 66-годишната Златка Бързашка, в ролята си на помагачи, които са набирали пациенти, информация, в това число лични карти, епикризи и други медицински документи, с което са спомогнали осъществяването на документната измама  - престъпление по чл. 212 ал. 4  от Наказателния кодекс. 

Пламен Коларов

Пламен Коларов действа в Пловдив и наши източници потвърждават, че е вършил голяма част от работата по набиране на хора, издаване на неверни документи, входирането им. По данни на разследването Коларов съзнателно е мотивирал двама свидетеля да
потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали Лекарска консултативна комисия /ЛКК/ в гр. Пловдив, като за целта им изпратил протоколите по интернет приложение.

Проф. д-р Ростислав Костадинов, д.м. е роден през 1965 година в град Пловдив. Завършва виеше медицинско образование през 1991 г. във ВМИ, където и преподава. От същата година до 2015 г. служи, като военен лекар във Въоражените сили на България. От 22 април 2016 година е избран за доцент по Медицина на бедствените ситуации в Медицински университет - Пловдив, а по-късно става и професор. 

По информация на TrafficNews сред обвинените има още лекари, които са били част от ЛКК. Схемата е извършвана чрез Медицински център "Медлайф", който се води със седалище в София и филиал в Пловдив. В столицата медицинският център е в р-н Възраждане, ул. "Одрин" № 95-97. Филиалът в Пловдив е на бул. "Александър Стамболийски" 105,етаж 1,кабинети 11,12,13. 

По данни на медията ни, филиалът в Пловдив е напълно фиктивен и там пациенти не са ходили. Въпреки това са съставени над 8000 протоколи от ЛКК на пациенти с различни фиагнози. Магазинът за медицински изделия за инвалиди на бул. "Мария Луиза" също е затворен почти постоянно, но пък активно отпуска изделия. 

Скандалният пловдивски доктор Ненко Василев преди години стана евреин и се прекръсти на Аарон Лев. Сега пътувал често в Израел, където прекарвал около половината от годината. 

Д-р Ненко Василев е организирал схемата за източването на 5 милиона от Здравната касаБившият шеф на ДКЦ "Надежда", който стана евреин, за да се спаси от правосъдието, този път преигра

Бесни страшни пенсии! Престъпните умове - точили НЗОК, от 60 до 86 годиниРайонна прокуратура привлече като обвиняеми осем лица за измама в големи размери при отпускането на помощни средства за хора с увреждания