В Пловдив и областта 1576 души са останали без работа през ваканционния месец август. Това показва официалната статистика от Агенция по заетостта, която отчитат обаче само хората, които са се регистрирали като безработни. 929 души пък са били наети, след като преди това са били на Бюрото по труда. Това показва, че разликата между останалите без препитание и на намерилите работа е цели 647 души. 

Именно по този показател Пловдив и областта продължава да държи челното място в страната. "Ножицата" между новорегистрираните безработни и наетите от Бюрата по труда дава сравнително реалистична оценка за ситуацията с работната сила и пазар. 

София, чиито мащаби - двойно население и възможности, са несравними с тези на цялата област Пловдив, има почти същите нетни стойности по останали без работа през август - 1620 души. Намерилите нова трудова позиция обаче са 1412 или разликата е 208 души. 

Лоша е ситуацията и в област Благоевград, която е с население двойно по-малко от това в Пловдив. Там новорегистрираните безработни са 1452 души за месец, но наетите обаче са 1058 или разлика от 394 души. 

През последните две години Пловдив често излиза на челни места по нетен брой на загубилите работа и особено отчетлива в разликата между освободени и наети, която почти никога не е в ползва на наетите. 

Както обаче отбелязахме, Статистиката отчита само официално вписаните в Агенцията по заетостта. Това на практика значи, че не обхваща сивия сектор, хората, които не се регистрират, тъй като в повечето случаи вече са изчерпали възможностите за финансови помощи или пък просто са решили, че за момента няма да започнат работа.