Мечтайте, дерзайте по пътя към успеха и както гласи една българска мъдрост „Този, който работи за хляба на човеците, той е най-благословен от всички, щот от хляба никой не е по-голям“. С тези думи първенецът на Випуск 2021 на Аграрен университет –Пловдив Христо Козаров поздрави абсолвентите по случай успешното завършване на академичния им път. Той придоби специалност във факултета по Агрономство.

На официална церемония в ректората на висшето учебно заведение се проведе промоцията на абсолвентите. Дипломи получиха 502 възпитаници на университета, от които 295  – успешно завършили образователно-квалификационна степен бакалавър и 207 магистри.

Сред отличниците бяха и 10 абсолвенти, бакалавърска специалност от Република Южна Африка.  Н. Пр. Посланикът на Република Южна Африка г-н Табо Тахе също бе там, за да поднесе дипломите им и да ги поздрави.  

Направихме РЮА горда с Вас. Напуснахте страната ни в един много горещ ден и тръгнахте без нищо друго освен надежда. Дойдохте в България в един много студен ден. Но успяхте“, каза в словото си посланика и благодари на академичния състав на университета и поздрави всички абсолвенти за успеха.

По време на церемонията бе обявено, че средният успех от следването на бакалаврите от всички 15 специалности, редовна и задочна форма на обучение, е много добър 5,08, а средният успех от държавните изпити – много добър 5,36. Магистрите от 17 специалности в шест професионални направления се дипломират със среден успех от следването – отличен 5,57 и отличен 5,60 от ДИ.

Всички отличници получиха плакети, поднесени от ректора, посланика на РЮА или кметът Здравко Димитров, който също присъства на събитието.

„Не забравяйте, че пред вас стои трудната задача да доказвате всеки ден вашия професионализъм и знания с реалната ефективност на работата си. Бъдете смели, дръзки в преследването на мечтите си. Убедена съм, че ще преследвате мечтите си до край. Желая ви здраве, мъдрост и дръзновение. На добър час“. С това послание ректорът на Аграрния университет професор д-р Христина Янчева изпрати абсолвентите.

В края на церемонията студентите положиха клетва да пазят неопетнено името на университета и да допринесат за просперитета на българското земеделие, като предадат на идните поколения чиста и плодородна Майката Земя.