Делото срещу Атанас Червенков - Райфъла вече може да конкурира сериала "Дързост и красота" не само по времетраене, но и по съдържание. Днес, след като процесът тръгна по съкратената процедура, обвиненият за подбудителство за убийства и поръчка на няколко палежа бизнесмен, поиска да даде обяснения по всички точки. 

Историческо начало! Дадоха ход на делото срещу Райфъла по съкратената процедура СНИМКАСъдът допусна 26 свидетели, половината не се явиха

Райфъла отрече всякакви връзки с "наемника" Веселин Загорски, който също е подсъдим по делото, и каза че се познавали от деца, но нямал високо мнение за него. Определи го като "комичен празноглавец" и "патологичен лъжец". Каза, че му е дал назаем 3 бона за животоспасяваща операция на баща му, а след това Загорски започнал да го изнудва за заем от 50 хил. лева. "Буквално ме преследваше. Каза, че се е забъркал с някакви много силни хора. Трябвало да купи тротил и ако не му дам пари, съм щял аз да пострадам", разказа Червенков. Загорски, или Весо Тъпото, както е известен в града, слушаше с интерес показанията и периодично се подхилкваше. 

Отношенията си с бившия депутат Антони Йорданов, Червенков определи като приятелски до един момент. Познавали се от деца, а след това го срещнал в парламента, докато лобирал за промяна в Закона за ловно-рибарските дружества. "Имах среща с депутатите Емил Димитров и Лъчезар Иванов, когато срещнах Йорданов. Беше се барнал с някакъв костюм. Питах го какво прави в парламента и той ми каза, че вече е депутат. Разговорихме се за лов и той обясни, че има билет, но никога не е ходил на лов. Поканихме го да дойде с нас. Но той не беше истински ловец - само искаше да убива животни наред и ако му заведем някоя мадама. Кьорсофраджия, дошъл на власт! Това беше той", с искрено възмущение обясняваше Червенков. Каза, че е спрял да контактува с него след касапницата, която Йорданов устроил в ловно стопанство. "Отидохме на лов за елени и цял ден обикаляхме, но той не успя да уцели нищо. На прибиране срещнахме стадо кошути с малките. Депутатът слезе от колата, свали двете пушки и от няколко метра ги изпразни в сърните. Беше страшна гледка. Аз не можеш да повярвам на очите си. Уби 14 животни и още толкова бяха ранени. Касапница е много слаба дума. След този случай спрях да контактувам с него", твърди подсъдимият. Райфъла беше категоричен, че няма никаква причина да поръчва палежите на джиповете на Йорданов, тъй като нямали какво да делят. Ексдепутатът не успя да чуе показанията, тъй като вече бе напуснал залата. 

Категорично отрече и обвиненията за поръчковото нападение на управителя на медицински център "Хипоталамус" Аргир Гяуров. "Не познавам този човек и нямам никаква причина да искам някой да го убива. Тук той отново прехвърли топката към Загорски, който искал да отмъщава на Гяуров, тъй като в медицинския център взели много пари от негова позната. 

Райфъла влезе и в подробности за връзката си с Павлина Хараланова, която също е потърпевша, след като била запалена колата на приятеля й. След първите десетина минути, в които той даваше подробни обяснения за 10-годишната си връзка със секретарката си, съпругата на Червенков - Евелина, която е и негов защитник в процеса, стана и напусна залата. "Насе, аз излизам. Разкажи им всичко. Излизам, за  да не се притесняваш!".

Точно в този момент делото трябваше да бъде прекъснато, тъй като в дома на един от адвокатите в процеса, се оказа, че е влязла змия. Той помоли за почивка, а процесът ще продължи евентуално следобед.