Апелативен съд - Пловдив остави зад решетките бизнесмена Емил Власов, обвинен за данъчни престъпления и пране на пари. Днес обвиняемият бе с трима адвокати, като в защитата освен адвокат Васил Василев, се присъединиха Емилия Недева и Стефан Левашки. Вторият обаче се отказа и напусна делото. 

За пореден път Власов и защитниците му изтъкнаха, че сумата от 350 000 евро, открита в сейфа на Вася Стоянова - другата обвиняема по делото, е със законен произход и имат документи за парите. "Бизнесът на Власов е законен, във фирмите му работят голям брой служители. Ако все пак има някакви закононарушения, това не означава че трябва да бъде сринат целият му бизнес" изтъкна адвокат Недева.

Самият Емил Власов заяви, че бензиностанциите му в момента не работят и това ще попречи да погасява кредита си към банките. "Ако изпадна в просрочие, банката ще ми вземе бензиностанциите, а 16 души остават на улицата. При обиските полицията взе всички пари, които държах в къщи и сега семейството ми не може да покрива дори елементарните си сметки". Той каза, че заради сърдечните си проблеми, излиза извън ритъм и е много вероятно при някоя криза, служителите на ареста да не успеят да реагират адекватно. 

Въпреки изтъкнатите факти обаче, съдът с председател Христо Белев потвърди решението на първата инстанция , като се мотивира че задържаният може да извърши друго престъпление. 

Интересен е фактът, че само преди два дни състав на Окръжния съд отмени мярката за неотклонение и гаранцията от 50 000 лева, наложени от прокуратурата на Вася Стоянова. Мотивът на магистратите е, че предположението , че тя е участвала в прането на пари, не е обосновано. 

Стоянова бе арестувана заедно с бизнесмена Емил Власов, когото  в събота съдът остави зад решетките.  Припомняме, че Власов и Вася Стоянова бяха задържани при операцията на ДАНС и Икономическа полиция срещу търговията с контрабандно гориво. 

Четете още: Петролен бос арестуван в Пловдив за търговия с контрабандно гориво

По време на операцията е разбита схема за укриване на данъци и пране на пари. В нея са замесени няколко бензиностанции, съобщиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лева са открити при разследването. Едната бензиностанция, където е продавано гориво контрабанда се намира до Митница - Пловдив, на територията на Митническия терминал.

Срещу Емил Власов е повдигнато обвинение за  укриване на данъчни задължения – ДДС в големи размери - 700 000 лева, като не е издавал фактури и други счетоводни документи – фискални бонове за продадено гориво /дизел/ и е използвал документи с невярно съдържание – дневници за покупки и дневници за продажби за съответните периоди, като данъчните задължения са в особено големи размери.