Десетки протестиращи срещу кариерата в Белащица се събраха днес сутринта пред сградата на РИОСВ. Те настояха за незабавната оставка на директора на институцията Ивайло Йотков, тъй като по думите им се опитват тихомълком да удължат концесията на кариерата. Те показаха, че от сайта на РИОСВ са в ход две процедури на "Холсим" и "Европейски пътища", с които инвеститорите искат да удължат дейността си с още 15 години. Живущите в Белащица са категорични , че това равносилно на екологична бомба и че запрашавенето е опасно за тяхното здраве. 

Протестиращите носят плакати с надписи "Екокатстрофа", "Стоп на кариерата" и викат "Оставка". 

"Освен силните тътени и огромното запрашаване , имаме проблем и с камионите, които изнасят инертния материал и минават през селото. Това посочи д-р Димитър Георгиев пред репортер на TrafficNews. Според живущите самото входиране на процедурата в РИОСВ е противоправно. 

На място пристигна и областният управителна на Пловдив Йордан Иванов, който съобщи че тази сутрин е разговарял с директора на Басейнова дирекция, с когото са се разбрали районът да бъде включен към санитарно- охранителна зона, заради съществуващите водоизточници, което на практика ще направи невъзможно удължаването на концесиите. Той увери протестиращите, че проектът за обособяване на санитарно-охранителна зона на територията на кариерите над Белащица вече е факт. 

"Проектът е депозиран в „Басейнова дирекция“. Днес до края на деня или най-късно утре „Басейнова дирекция“ ще уведоми официално за това РИОСВ-Пловдив. Щом получи писмото, РИОСВ-Пловдив незабавно ще спре производството по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) за кариерите. Преписката за ОВОС ще бъде спряна до произнасяне на „Басейнова дирекция“ за обособяване на санитарно-охранителна зона. Очакваме днес становещето да бъде готово днес" посочи Иванов и се качи заедно с няколко представители на протестиращите в сградата на РИОСВ , за да разговарят с директора. 

Оказа се , обаче, че той е в болнични и представителите на протеста бяха посрещнати от неговия заместник. Той е обещал да спре процедурата и да изчака становището на Басейнова дирекция. 

Очаквайте продължение!