В Пловдив има над 170 000 кв.м. "кални петна". Това са зони, основно в междублоковите пространства, които би трябвало да са озеленени, но не са, а се използват основно за паркиране. По думите на зам.-кметът на Пловдив Анести Тимчев именно тези кални петна формират част от фините прахови частици, замърсяващи въздуха. 

Тези площи са картотекирани, т.е. има Община Пловдив има ясна представа къде са, какви са мащабите им и колко са те. 

"Хиляди квадратни метра са в Пловдив калните петна. Държавата има идея да участва със съфинансиране в работата по облагородяване на тези пространства", обясни Тимчев по време на днешната пресконференция на Община Пловдив по повод организацията на мащабна кампания за изчистването на Пловдив за един ден. Кулминацията на амбициозният санитарен план е насрочена за 2 април 2022 година между 10:30 и 16:30 часа. Тогава всички съвестни граждани са призовани да се включат в инициативата "Чисто, Зелено", която има за цел да почистим заедно Пловдив.

Община Пловдив с мащабна акция: Имаме армия от 400 хил. души, да почистим града заедно на 2 април!Участниците могат да спечелят в томбола с награди от над 20 компании

По думите на зам.-кметът на Пловдив Анести Тимчев има няколко основни дейности, върху които трябва да се наблегне, за да се озелени и облагороди околната среда в Пловдив. 

"Трябва залесяване, картографиране на растителността, специален фитопреглед на растителността, обработка на болната част, прочистване на зелените петна, създаване на Експертен съвет, за да има контрол върху всяка педя от зелената повърхност на града, премахване на калните петна, редовно измиване на улиците, контрол върху строежите. Нещата не са хиляди и не са невъзможни. Те са възможни, но е необходимо да участваме всички", посочи Тимчев. 

По отношение на контролът на строежите и изкупните работи Тимчев каза, че рецептата е големи глоби за компаниите, които извозват строителни отпадъци и маси без нужното чергило, както и активно гражданско общество, което да следи за нарушители. 3000 евро глоба за липса на покривало била глобата в друга европейска страна за такова нарушения. Гражданите снимали и изпращали непрестанно документирани нарушения. 

Пак глобиха Зико заради мръсния въздух в Пловдив, въпреки искането за споделена отговорностИма аномалии, държавата трябва да се намеси, каза наскоро градоначалникът

Припомняме, че преди дни стана ясно, че РИОСВ са съставили акт за установяване на административно нарушение на кмета на община Пловдив заради неизпълнение на мерки от Плана за действие към Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив (2018-2023 г.). Това е поредната глоба към Община Пловдив заради състоянието на атмосферния въздух и програмата, която трябва да подобри качеството му.

По думите на Тимчев това е за конкретни три нарушения - че не е въведена зона, ограничаваща движението на коли с ниско екологичен клас в центъра на града, не осигуряване на контрол върху твърдото гориво - въглища и дърва, както и за липса на фонд-сметка за набиране на средства по решаване на въпроси и проекти за чистия въздух. 

Зам.-кметът обаче разясни и защо Пловдив все още не е изпълнил трите мерки. 

"МОСВ още не са си казали тежката дума за стикерите, ще бъдат ли валидни, или не? Ако те са невалидни, формата за контрол с конкретния стикер и камера, не може да се приложи. Около 70 000 са автомобилите, които са в категория 1-2 и не могат да бъдат допускани в тези зони с ниски емисии. Голяма част от гражданите разбира се са против. Не на последно място МОСВ бяга от задължението да издаде национална методика по този въпрос", разказа Тимчев. По думите му консултантска фирма въпреки това прави методология за изграждане на зоната в Пловдив. 

По отношение на твърдото гориво, Тимчев посочи, че контролът на въглищата не са в техни правомощия, а контрол върху дървата имат само при клиента, т.е. този, който ги е купил. 

"Ние обаче нямаме конституционното право да влезем в неговия двор или дом. Предлагаме ви да лицензирате търговците на дърва и да ни възложите контрол там. Ние знаем кои са базите, но и там нямаме право да контролираме", посочи Тимчев. 

По думите му фондова сметка наистина не е създадена, защото средствата недостигат и се борят с общинския бюджет, но въпреки това решение за откриване на такава сметка вече е взето на миналото заседание на Обществения съвет, което е възложено на дирекция на "Правно-нормативно обслужване" и чрез фирмите на територията на Пловдиве и сдружения ще се стартира учредяването на този фонд. 

За проекта от 9,9 милиона лева за закупуване на техника на двете общински предприятия ОП "Паркове и градини" и "Чистота", Тимчев подчерта, че предстоят срещи защото се е оказало, че строително-монтажните дейности са поскъпнали драстично и трябва да информират органа по финансиране дали ще има промени в бюджета. По отношение на самите машини и съоръжения, пък зам.-кметът посочи, че е променен значително графикът на доставка на машините. 

"Някои може да бъдат доставени и след 2 години предвид съществуващата криза в момента. Установихме, че цените на машините и съоръженията се вдигат. Затова двете предприятия направиха пълна оценка на това какви машини са необходими, за да бъде постигната мярката, свързана с обработка на площта. Това също ще поискаме от Фонда за устойчиво градско развитие и ако те ни разрешат ще съберем обществения съвет по контрол и ще информираме какви промени се налагат. Предвид, че имаме подписана обществена поръчка, не можем да го направим, ако нямаме разрешения на фонда. Трябва да изчистим тези разлики веднъж завинаги", посочи Тимчев. 

Кални петна в Пловдив: