Тежкотоварната техника, къртила скали от хълм Бунарджика, не е имала разрешително от Община Пловдив за достъп до централна градска част. Собствениците ѝ нито са подали искане да бъде допусната, нито са заплатили съответните такси, научи TrafficNews. Това е нарушение на общинската наредба за движение на превозни средства, съгласно която на фирмата следва да бъдат наложена санкции.

Припомняме, че преди дни граждани сигнализираха медията ни за течащи строителни дейности в частен имот на ул. „Поп Харитон“, който граничи пряко със защитената територия на хълма. Репортерска проверка на място установи, че багери къртят и отнемат от скалната маса, а камион ги извозват от обекта.

От район „Централен“ установиха нарушения и издадоха заповед за незабавно прекратяване на дейностите. В казуса се намеси и Общинският инспекторат. До финализиране на проверките от мястото е изнесена всичката тежка техника.

Багери къртят скали на метри от защитената зона на Бунарджика заради строеж на къщаРайон "Централен" е издал заповед за незабавно прекратяване на дейностите

На терен е видимо, че има отнемане на скалната маса. Към момента все още трае проверка за уточняване дали въпросното изземане е било част от разрешението за строителство, за да може основите на сградата да стъпят стабилно“, коментира кметът на района Георги Стаменов.

Той уточни, че за друг имот, намиращ се на същата улица, също е била издадена заповед за спиране на дейност. Собственикът на терена е имал разрешение единствено за премахване на стара къща. „Те са премахнали постройката, но под нея се натъкнали на скали, част от които частично са изкъртили. Тук също се извършва проверка дали процедурата е спазила закона, за което трябва да се изкаже РИОСВ“, допълни районният кмет.