Клон на дърво се скърши и стовари върху пътното платно на централна улица в Пловдив. Инцидентът е станал в следобедните часове вчера на кръстовището на ул. „Кавала“ и ул. „Филип Македонски“, сигнализират читател на TrafficNews.

„Опасното дърво е на над 60 години, проядено от дървеници, надупчено от кълвачи, с десетки хралупи по него и е по-високо от 7-етажните сгради, които се намират в непосредствена близост до него. При построяването на едната кооперация преди около 10 години, кореновата му система беше безцеремонно изрязана от строителите и е цяло чудо, че досега не се е строполило цялото насред улицата, тротоара и паркоместата“, споделя читателят. Допълва, че видът отдавна е отхвърлен от ландшафтните архитекти като подходящ за озеленяване на градска среда.

Пловдивчанинът твърди, че неколкократно е сигнализирал до районното кметство в „Централен“ за опасното дърво с искане то да бъде цялостно премахнато. „То се намира в непосредствена близост до Медицинския университет, спортна зала, Централна гара и е на натоварения обходен маршрут, въведен заради ремонтите работи в района на ЖП гарата. Покрай компрометираното дърво, чието премахване повече не търпи отлагане, всеки ден минават хиляди хора и стотици автомобили“, казва още читателят ни.

TrafficNews препрати сигнала до районното кметство на „Централен“, откъдето заявиха, че още през 2023г. от тяхна страна е издадена заповед за кастрене и оформяне на короните по цялата отсечка. 

Падналият вчера клон е бил преместен временно върху тротоара, за да се освободи движението, след което сигналът е бил препратен до ОП „Градини и паркове“. След справка било установено, че при тях не са постъпвали сигнали с искане въпросното дърво да бъде отсечено. Днес служител на отдел „Екология“ към „Централен“ е посетил мястото и констатирал, че то не е опасно и не подлежи на премахване. Трябва обаче да бъде обработено и оформено. 

„Нямаме данни отговорното предприятие да е поело ангажимент по изпълнение на заповедта, която издадохме преди година“, заявиха от "Централен".

От ОП „Градини и паркове“ пък съобщиха пред наш репортер, че по график изпълнението на заповедта е било заложено за 15 октомври.

"За да се предотврати риска от инциденти – още утре служители ще са на място, за да кастрят клоните на близката растителност“, допълниха оттам. По всяка вероятност няма да се налага да бъде въвеждана временна организация на движението.