Общинският съвет в Пловдив взе решение да плати исканата сума от 600 000 лева на реститутите от парчето на площад „Централен“, нужно за реконструкцията на пространството. Дебатите продължиха повече от час и половина, като се дискутираха различни суми и подходи, които община Пловдив трябва да предприеме, за да вземе това парче земя. Според Слави Георгиев от Патриотичния фронт, сумата от 100 000 лева е напълно достатъчно, предвид че върху него няма възможност да се реализира строителство или други инвестиционно намерение.

Според него 34-те собственици няма да забогатеят с тези 600 000 лева, а действията им бяха определени като морален реванш, който те искат да получат от Общината за едни отминали времена. Имаше и предложения пространството просто да си остане преградено и по-нататък да бъде включено в реконструкцията на площад „Централен“.

Дебатът премина в различни примери от миналото на Пловдив свързани с реституцията, като един от тях бе върнатият площад пред Община Пловдив, когато съдът разпореди градската администрация да плати солидно обезщетение да реститутите.

 Зам.-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски обясни, че реални преговори със собствениците са се провели само веднъж и даде кратка ретроспекция на събитията, случили се на парчето земя. Съдебните дела пък са се проточили изключително много, тъй като голяма част от собствениците живеят в чужбина, включително в САЩ, Япония, Швеция, Норвегия и други страни. Част от съветниците изразиха и несъгласие да се плаща цената от 2100 лева на квадратен метър, като по този начин се изповядва двоен аршин, тъй като досега градска администрация не е продала нито един имот за такава сума. Георги Колев заяви, че закупуването на това парче земя е задължително., тъй като можем да изпаднем в абсурдна ситуация.

Собствените да си направят ритуален дом на открито и там да кипят тържества и сватби, тъй като тогава общината не може да попречи на такава частна инициатива. Друг сходен пример е, че собствениците могат да се разхождат по бели халати на парчето земя, а покрай тях да минават озадачените туристи. В крайна сметка решението за взимането на имота бе взето с 35 гласа "за" , 8 "против", 4 "въздържали се".

Парите ще бъдат изплатени в две бюджетни години.