Нов паркинг за 33 коли откриха в центъра на Пловдив, в района на училище "Паисий Хилендарски". Площта, върху която е изградено съоръжението, от няколко години представляваше прашно поле, върху която хората паркираха. Преди години там имаше метални гаражи, които бяха премахнати изцяло преди около 3 години. 

Новият паркинг е в пространството на ул. „Добри Войников“, заключено между блоковете на ул. „Тодор Влайков“ №2 и №4 и ул. „Родопи“ №73-77. Той ще бъде безплатен и за момента няма да се изготвя процедура по отдаване на местата на живущите. 

"Имаме удоволствието да открием поредния паркинг в район "Централен". Когато преди три години успяхме окончателно да премахнем всички гаражи, под тя остана нещо ужасно. До преди няколко месеца тук беше пръст и кал и при дъждовно време зоната се превръщаше в микроязовир, а хората се принуждаваха да слизат с гумени ботуши от колите си. Поех ангажимент към живущите при наличие на средство и при първа възможност това да стане едно нормално място, където да оставят своите автомобили.  Всички ще могат да спират на ротационен принцип, като за сега не предвиждаме местата да се отдават", посочи кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

В района е имало проблеми и с вандалски прояви, тъй като зоната тънела в мрак. Графити навсякъде, боклуци, осеяли земята, и изпочупени пейки са само част от ежедневните гледки. Днес е монтирано силно лед осветление, което ще даде необходимото спокойствие на гражданите и ще спре безчинствата в квартала. 

Облагородяването на зоната ще продължи с подмяна на тротоарни настилки, а догодина се очаква и зелената площ да бъде напълно реновирана, като бъде изграден зелен кът за почивка и игра с малка детска площадка. 

"Знаете, че средствата никога не стигат, за да можем да влезем и кардинално да подменим всичко. Но през следващата година ще се погрижим и за това прекрасно зелено пространство, така че да се получи една зона за отдих и да повишим качеството на живот на хората", посочи районният кмет. 

Цената на новият паркинг е 90 хиляди лева, като в това число влиза подмяна на цялата подземна комуникация, отводнителна система, осветление и самият паркинг. По проекта са отделени средства и за преасфалтиране на един изключително критичен участък, осеян с дупки - от ул. "Тодор Влайков" до "Славянска".

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, Георги Стаменов и шефът на ОП "Паркове и градини" Веселин Козарев засяха два чинара в тревната ивица до паркинга. 

"От началото на мандата вече има направени над 1500 паркоместа. Ще продължаваме да работим. Поели сме ангажимент не само за централен. Поели сме ангажимент и за "Южен". Хората искат да живеят в облагородена среда. Благодаря на господин Стаменов за направеното. Резултат има - градът е зелен, чист и това не остава незабелязано.