Министерството на културата публикува новото задание за изработването на инвестиционен проект за ремонта и реконструкцията на  Концертна зала. В техническите изисквания са нанесени сериозни корекции, след като със заповед от 5 април министър Боил Банов прекрати предходната поръчка. Мотивите бяха, че са установени нарушения при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени без с това да се променят условията, при които е обявена процедурата. Ставше дума за несъответствия в техническото задание, заради които екипът на Банов е взел това решение, пише PlovdivTime.

Новото задание е публикувано на сайта на културното ведомство и още в предмета на поръчката има промяна. Оттам е отпаднало определението „оперен театър”.

Запазено е изискването след реконструкцията седящите места в залата трябва да достигнат до 650 броя при налични в момента 550. Трябва да бъдат спазени и размерите на столовете – 50 см широчина, 45 см дълбочина, а разстоянието между редовете не трябва да бъде по-малко от 90 см. Изисква се обособяването на минимум 4 места за хора с увреждания.

 Залата, както и в първото задание, трябва да има дълбочина 35 метра с нова сцена, дълбока не по-малко от 9 м, плюс нова оркестрина при минимум квадратен метър, отреден за оркестрант. Самата оркестрина да е с широчина на отвора не по-малък от 2.5 м. Разстоянието между парапета на тази оркестрина и облегалките на столовете от първия ред да е най-малко 1.50 м. Към сценичното пространство трябва да бъде предвидена зона за чакащи актьори, а за сценичния портал е уточнен размерът 12-13 м ширина и 6 м височина.

  1. Запазени са изискванията и за фоайето да разполага с каса, гардероб с норма 20-35 души на линеен метър, отвор на вратите от минимум 1 метър, реконструирани тоалетни, санитарен възел за инвалиди, кафе-сладкарница.

В новото задание индивидуалните гримьорни са сведени до 4, без да се уточняват размерите им. Единственото условие е по възможност да бъдат разположени на нивото на сцената или в първия етаж над нея. В заданието са предвидени и гримьорни за хор жени и хор мъже, както и автономни съблекални за оркестър мъже и оркестър жени.

Заложена е нототека, която по възможност трябва да е 80-100 квадрата. В сутеренната част на обекта след реконструкцията нрябва да бъдат обособени складови площи за музикални интрументи, пространство за реквизит, сценични работници, допълнителна техника.

С кабинети ще разполагат музикалните директори; артистичен секретар; билетната каса; както и са предвидени две портиерни към служебен и централен вход.

По възможност следва да бъдат обособени два/три кабинета – корепетиционни, за индивидуална работа с площ от 20-30 квадрата, с необходимата акустика.

Новата Концертна зала ще трябва има дефинирани помещения за портиер, охрана, главно елтабло, нототека, допълнителни тоалетни в административния и обслужващ сектор на сградата.

При реконструкцията трябва да бъдат използвани естествени материали – камък, керамика, дърво, естествени фурнири. Важно е реконструкцията да бъде реализирана в дух на съвременност и модерно третиране на съществуващия архитектурен обект, пише в заданието.  Както и в първия вариант специално е отбелязано, че във фоайето има стенопис на Димитър Киров, който трябва да бъде съхранен.

Цената на проекта е 200 000 лв. без ДДС.  Офертите ще бъдат отворени на 25 юни в сградата на Министерство на културата.