С началото на летния сезон в район „Източен“ стартират засилени акции и строг контрол срещу палежи на отпадъци, гуми и треви, както и натрупването на боклуци.

Както всяка година със затоплянето на времето започват пожари, увеличават се жителите на квартал „Столипиново“, които пристигат от чужбина, което води до образуване на огромни сметища и плъзване на зарази. Това е причина за въвеждането на строги мерки в района от 1 юли.

Решението бе взето на работна среща по инициатива на кмета Иван Стоянов.

На нея присъстваха главен инспектор Димитър Костов, началник на Шесто РУ и инс. Кирил Рангелов, комисар Георги Мангараков, директор на Пожарна безопасност и защита на населението – Пловдив, представители на Общински инспекторат, директорите на общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“ Димитър Георгиев и Веселин Козарев, и екип на районната администрация. 

 „От 1 юли дежурни патрули ще извършват обходи и ще се наблегне на видионаблюдението. Ще се правят постоянни обиколки в района, акцентът ще падне на „Столипиново“. При нужда ще се сигнализира и в районното управление“, каза господин Стоянов.

Ще се наблюдава за изхвърлянето на отпадъци, образуването на нерегламентирани сметища, горенето на гуми, кабели и треви. Ако в подлезите се извършват нередности ще се съобщава в полицията.  Кметът допълни, че със съдействието на Инспектората ще се извършват проверки на вулканизаторите в района и с кои фирми имат договори.

ОП „Чистота“ и Общинска охрана от седмица  разполагат с фотокапани, които ще бъдат поставяни на различни точки и в  „Източен“, за да бъдат установявани нарушители. Това гарантира директорът на „Чистота“ Димитър Георгиев.

Според заместник-началника на Шесто районно инспектор Кирил Рангелов трябва да се акцентира върху спирането на изхвърлянето на боклуци по улиците „Крайна“, „Удроу Уилсън“, „Крайречна“, „Калина“ и „Шумен“.

Той припомни, че преди година на „Калина“ местни жители предизвикали пожар и запалили домовете си, след като решили да горят треви. Тогава на пожарникарите и полицейските служители се наложило да вадят хората от горящите къщи.

Само за месец юли на изминалата 2021 година е имало 121 пожара на територията на район „Източен“, от които 79 са били в „Столипиново“, припомни Иван Стоянов.

 „Най-ефикасният тип осигуряване на безопасност е чрез патрули. Искали сме с колегите да направим подход откъм „Удроу Уилсън“, за да могат пожарните коли да минават, но това за момента е нож с две остриета“,  коментира гл. инспектор Иван Господинов от пожарната в „Тракия“.

На срещата се реши оградите на Домостроителния комбинат да бъдат почистени от плевели и бурени, за да не пречат на огнеборците да навлизат навътре по-бързо.

Патрулите ще правят инспекции по график, ще има и общински охранители, които пеш ще обхождат невралгичните места.

Директорът на ОП „Чистота“ ще направи опит да се намерят средства, за да се увеличи броя контейнерите в квартал „Столипиново“.

„По всяко време може да разчитате на съдействие от наша страна, ако се наложи да се установяват или задържат лица, да се предприемат действия спрямо тях и ако възникне напрежение по врема на работата със служителите от другите структури“, каза главен инспектор Димитър Костов, началник на Шесто районно.

 

„Разпоредил съм на инспекторите, които са на денонощно дежурство  в службите да обикалят с леки автомобили и да следят за палежи. Вече хванахме трима подпалвачи и учудващото е, че има човек, който плаща, за да се извършват тези палежи“, коментира директорът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков. Той гарантира, че инспекторите ще посещават и проблемните места в „Източен“.

Видеонаблюдението на улица „Лотос“, парк „Каменица“ и паркинга на „Преспа“ ще бъде включено към 6-то РУ и Общинска охрана.