Министерство на отбраната стартира пилотен проект в Пловдив за осигуряване на жилища, необходими за военнослужещите и цивилните служители на ведомството. На днешното заседание Министерският съвет прие решение за даване на съгласие и определяне на условия и ред за учредяване на право на строеж върху имот - частна държавна собственост, предоставен за управление на МО. Поземленият имот се намира на бул. ,,Освобождение в район „Източен“ в Пловдив.

В хода на заседанието министърът на отбраната Красимир Каракачанов изтъкна, че още от началото на мандата правителството започна изпълнението на програма по отношение на армията. Вицепремиерът добави, че в момента се поставя фокус върху работата по пакета от мерки, свързан със социалната политика на военнослужещите и осигуряването на жилища за тях.

Към настоящия момент картотекираните военнослужещи, които нямат жилища, са 3109. „Бяхме си поставили като задача върху собствени имоти на Министерство на отбраната  с процедура отстъпка от право на строеж да започнем изграждането на придобиването на жилища. Днешното решение е първият пилотен проект и той се осъществява в Пловдив“, посочи Красимир Каракачанов. Вицепремиерът бе категоричен, че стартиралата процедура ще позволи в рамките на 3 до 5 години да се реши жилищният проблем в армията без да е нужно финансиране от държавния бюджет.

В момента в имота се намира военно поделение и сграда, която не се използва. 

Министерството на отбраната вероятно ще сключи договор с частна фирма, която ще застрои парцела по сега действащите показатели за района, а договореният брой жилища, които армията получи като обезщетение, ще бъдат дадени на нуждаещите се военослужещи. 

 

Очаквайте подробности!