Изминалата 2020 година протече под знака на общественозначими дела, добили широк отзвук в  медийното пространство.  Магистратите в Пловдив финализираха няколко  знакови процеса за убийства. С ефективни присъди се сдобиха и извършителите на измами, както и на тежки инциденти на пътя с фатален край.

Затвор без право на замяна

Едно от най-следените дела през последните години под тепетата завърши с най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна. Апелативен съд в Пловдив наложи наказанието на бившия полицай Венцислав Караджов. Той бе признат за виновен на две инстанции за убийството на Божура и Цветан Караджови - майка и баща на Венци, като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел.

Процесът на въззивна инстанция започна след жалба от страна на Караджов за изменение на първоинстанционната присъда. До последно Караджов отстояваше позицията си за невинност. Делото в Апелативен съд продължи 9 месеца, през които бяха разпитвани свидетели, повторно изготвяни експертизи и проведени очни ставки. Пледоариите на защитата на Венци продължаваха с часове.

 

Апелативен съд реши: Доживотен затвор за Венцислав КараджовМагистратите потвърдиха решението на първа инстанция

Чудовището се превръща в жертва, жертвата – в убиец 

Жертвата на домашно насилие – Веска Хаджиева, която се превърна в убиец, също получи присъда през 2020 година.  Тя бе обвинена в умишлено убийство на съпруга й  Костадин в Труд. На първа инстанция жената получи 9 години затвор, но присъдата беше обжалвана от защитата с твърдението, че в случая Веска е действала в условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана, дължащо се на уплаха и смущение. Така наказанието на Хаджиева бе намалено от 9 на 7 години лишаване от свобода. Борбата обаче продължава, тъй като казусът ще бъде отнесен и до ВКС.

Престъплението бе извършено на 13 януари 2019 година. Отношенията между Веска и Костадин били влошени от много години. Те живеели в една къща, но на различни етажи и с отделни домакинства. На 13 януари по обяд, Веска попитала съпруга си дали знае къде се намират ключовете й, тъй като не можела да си ги намери. Той отговорил, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама. Между двамата възникнал скандал, при който Костадин грабнал дървен налъм и посегнал да я удари. Жената вдигнала ръката си, за да се предпази.  

В този момент Костадин  изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му. Съпрузите били много ядосани. Словесният им спор прераснал в боричкане, при което двамата паднали на пода в банята. Веска успяла да хване съпруга си за врата с двете ръце, започнала да го стиска силно, докато в един момент той престанал да диша.  С хавлиена кърпа жената забърсала банята, поставила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за смет, заедно с налъмите. На 14 януари отишла на работа, като не споделила с никога за случилото се. 

Намалиха присъдата на Веска, убила мъжа си в ТрудВижте на какво се дължи решението на магистратите

Любов, ревност, дуел… неизбежна отбрана

Невинен и на втора инстанция. Командосът Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в пловдивския квартал "Кючук Париж" бе оправдан.Според Военно апелативния съд той е действал в пределите на неизбежната отбрана. 

В средата на октомври 2019 година в Пловдив, командосът бе признат за виновен, за това, че е превишил пределите на неизбежната отбрана. Магистратите постановиха присъда в размер на 4 години и 3 месеца, като наказанието ще бъде изтърпяна ефективно, при първоначален общ режим.

Въззивната инстанция обаче е  приела друго - комадосът е защитавал живота си, нападнат от полицай Лазаров.

Любов и ревност са в основата на убийството, което стана през 2018 година. Мъжете са били пленени от една и съща жена. След дуел за сърцето й единия бе покосен.

Командосът Ангел Желязков, убил полицай в Кючука - невиненВоенно апелативния съд напълно оправда командоса

От любов към пагона

В началото на 2020 година Светослав Каменов получи присъда за жестокото убийство на Десислава Стоянова в Сопот. Магистратите от съда в Пловдив определиха мъжа като виновен за причиняване на убийство, като деянието е извършено по жесток начин. Той получи 16 години затвор. 

Светослав Каменов и Десислава Стоянова се познавали от 2001 година. Те служили в българската армия – във военно поделение в Карлово. Поддържали колегиални отношения. По-късно Светослав отишъл да работи в друг град като военен инструктор. Няколко години по-късно той напуснал армията и през 2016 г. се върнал да живее в Сопот. През 2018 г. двамата се свързали в социалните мрежи и подновили контактите си. 

Светослав помагал на Десислава във връзка със задочното й обучение в сержантски колеж. На 29 ноември 2018 година двамата заминали към вилата на Каменов, за да учат.

Стоянова била стресирана, заради обучението. Дори заявила, че ще удари един от преподавателите. Това ядосало Каменов. Ударил я и я стиснал за врата, чуло се хруптене и Десислава паднала на дивана.

Светослав се паникьосал, проверил за пулс, но не напипал такъв. Отново в паниката, бившият военен напъхал Деси в раклата. След това си тръгнал.

След дни се отзовал в село Зверино, където се срещнал с бившия му баджанак, на когото признал какво е направил. Последвал арест.

Командосът Светослав Каменов получи присъда за убийството на ДесиславаРейнджърът ще трябва да изплати и 120 хиляди лева на близките на младата жена

С един удар в сърцето

Три години след убийството на красивата Милена от село Куртово Конаре, соченият за убиец все още не е чул окончателната присъда. Делото претърпя различни перепети и дори бе върнато от ВКС на първа инстанция заради процесуални пропуски.

Илиян Рангелов за втори път чу от магистратите в Окръжен съд думата „виновен”. В края на юни той получи 15 години затвор.

Още от разпоредително заседание Илиян Рангел заяви за пореден път, че е невинен и не призна фактите и обстоятелствата по случая.

Както TrafficNews разказа, младата жена бе убита на 28 декември декември 2016 година. Илиян и Милена  имали много проблеми и често са избухвали скандали между тях. Те били сгодени от май, а на Коледа той й подарил пръстен. Веднага след празника избухнал и последният голям скандал между двамата преди фаталната нощ. 

Рангелов не пускал никъде Миленa, дори и на кафе с приятелки. Често скандалите им били именно заради болезнената ревност на Илиян. Той е и изключително агресивен като често изпадал в моменти на амок и умопомрачение.

Милена е работила в месарската фирма „Новомес”, като в нощта на убийството тръгнала към работа, а Илиян е настигнал близо до дома им. Двамата се скарали, след което той я ударил в главата и забил ножа в гърдите й. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите. Колегите на Милена открили тялото й, след като се притеснили, че не е отишла на уговореното място.

Часове след убийството, Илиян сам е направил пълни самопризнания.

 

Алкохол, обиди и прерязано гърло

Майка и син, обвинени в убийството на Поли, получиха своите присъди преди по-малко от месец. 40-годишната Катя и 22-годишният Стефан бяха признати за виновни. Като Екатерина получи 17 години затвор, а синът й 15 години лишаване от свобода.

Екатерина пое вината изцяло и заяви, че синът й Стефан не е виновен и няма общо с убийството. Още в началото на процесът тя бранеше най-близкия си човек.

Убийството стана навръх Стефановден през 2018 година. Поли седнал да празнува заедно с приятелката си и сина й. Изпили голямо количество алкохол, но след като пресушили бутилка водка, между тях избухнал скандал.

Мъжът се нахвърлил с обиди върху Екатерина, като не пропуснал да ѝ припомни "древната ѝ професия". Побесняла, тя започнала да троши чаши и бутилки. Със столчето на една от строшените чаши тя посегнала и го забила в него. Нащърбеното стъкло прерязало голям кръвоносен съд на шията на мъжа, който издъхнал за минути. 

Майка и син, заклали мъж в Пловдив, с присъди още днес! Екатерина поема вината изцялоЕкатерина заяви, че сама е извършила убийството

Студени досиета! Убийство за доза хероин  

Обида е в основата и на още едно убийство, което обаче стана преди 5 години. Извършителят – задържан в края на 2019 и осъден в средата на 2020 година. 16 години затвор затвор получи Михаил Чинов. Още с първото заседание по случая той призна вина. Обясни подробно как е убил възрастната жена в Кючук Париж и защо. Мотивът – обида.

„Причерня ми и извърших убийството. Когато се осъзнах, инсценирах обир”, обясни в залата Чинов. На 4 октомври 2014 година в апартамента й на ул. "Трети март" бе открита удушена 84-годишната Виолета Георгиева. Версията е, че възрастната жена е убита с цел грабеж, тъй като цялата й къща е преровена, а дрехите са извадени от гардеробите и чекмеджетата. 

Пет години по-късно убийството е разкрито. Извършителят 36-годишен наркоман Михаил Чинов от квартал Кючук Париж. Мъжът е в ареста за кражба на строителни материали от обект в Кючук Париж. 

Удушвачът от Кючука с присъда, ще лежи 16 години в затвораМихаил Чинов се извини на близките на жертвата си

Непълнолетни убийци

Едно от най-жестоките убийства, станали в Асеновград, безспорно бе на 48-годишен мъж, който бе смазан от бой от непълнолетни роми. Те ударили в носа мъжа, който се прибирал към дома си след гостуване у брат му. Това станало в късните часове на 26 май. Митко и Исмаил издърпали торбата на мъжа, като успели да задигнат 3 лева и мобилен телефон. От удара обаче мъжът паднал на земята. Носът му бил счупен и започнало да шурти много кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние по-малкият Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата има следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, става свидетел на бруталната сцена и веднага вика полицейски екип, който е бил в близост на съседна улица. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина.  

Година след зверството момчетата получиха наказанията си. Те бяха признати за виновни по така повдигнатите им обвинения.

Исмаил бе наказан с 9 години и 4 месеца затвор. Приятелят му Митко пък получи 2 години условно, като магистратите му измениха и мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "подписка". Асенов бе освободен веднага. 

Казусът е отнесен до компетенцията на Апелативен съд. Магистратите от въззивната инстанция обявиха преди по-малко от месец делото за решаване.

Исмаил и Митко, убили жестоко мъж в Асеновград, били невинниТехният адвокат поиска делото да се гледа при закрити врати

Семейство Адамс от село Козаново

16 години затвор при първоначален строг режим - такава присъда определи Окръжна прокуратура – Пловдив за Йордан Филипов, който през август бе признат за виновен за убийството на сина си Цветан Филипов. Мъжът чу наказанието си година след престъплението.

Припомняме, че кървавата история на Семейство Адамс от село Козаново се разиграва лятото на миналата година. Йордан живеел заедно със сина си Цветан, след като съпругата му и другия му син го напуснали през 2006 г. заради  ежедневна употреба на алкохол и побоища спрямо тях. Сметките за домакинството плащал синът. Цветан преди работел като шофьор, но преустановил тази дейност, защото му отнели шофьорската книжка заради употреба на алкохол. През 2012 г. обвиняемият се разделил със съпругата си, която се установила да живее в чужбина. 

Бащата и синът се карали почти всеки ден в пияно състояние.  На 13 юли 2019 г., вечерта, след като получили 20 лева за услуга, извършена на техни близки, двамата отишли в семеен имот - постройка в село Козаново. Носили бира и ракия. Докато пиели, започнали да спорят за неблагополучията в живота и за постоянната липса на пари. След полунощ, на 14 юли 2019 г., разправията се изострила и Цветан посегнал да удари с ръка баща си. Взел кухненски нож, но баща му успял да го отнеме. Сборичкали се, като през това време обвиняемият взел от масата друг нож. Докато се блъскали, Йордан си одраскал гърба на райбера на вратата и в този момент притиснал с лявата ръка сина си. Нанесъл му два удара с нож в корема му. Пострадалият се опитвал да се съпротивлява, но Йордан му нанесъл порезни наранявания и по шията, ръцете и гръдния кош. От ударите Цветан свлякъл на леглото и починал.

След това обвиняемият се преоблякъл. Той отишъл при свой близък и обяснил, че синът му сам си бил прерязал вените, от което починал и трябвало да организира погребение. Бил подаден сигнал на тел. 112 и на място пристигнали полицейски служители. 

Американски наследници

След четири години съдебна сага, случаят на поръчковото убийство в Брестник приключи окончателно. Иванка Ройдова, която бе подсъдима за поръчителството за 6 убийства, влезе в затвора. Върховен касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд - Пловдив, който я осъди на 3 години ефективно.

Според прокуратурата 68-годишната жена е поръчала да ликвидират брат й, синът и дъщерята му, зетят и двете внучета. 67-годишната жена  бе арестувана на 23 март 2016 година, след като бяха разкрити ужасяващи детайли по готвено от нея покушение на цяло семейство заради наследство от четири и половина милиона долара.

Окончателно! Иванка Ройдова влиза за 3 години в затвора4 години след ареста й, наследницата на американския милионер е призната за виновна за поръчителство на 6 убийства

Червената Соня 

Затвор получи бизнес дама заради измама за близо 700 хиляди лева. Соня Мирчева,  бе призната за виновна и получи ефективно наказание от 6 години затвор. Казусът бе отнесен до компетенцията на Окръжен съд, след оневинителна присъда от страна на Районен съд.

Припомняме, че Нели Бозова изгоря с близо 700 хиляди лева.  Парите са били поетапно „изсмуквани” от Бозова, която е смятала, че върши услуга и добро. И както казват старите хора, „няма ненаказано добро”, така и Нели е била наказана, и то как. Нейна „приятелка” с години е смукала парите й или за нова стока, или за важни документи, или просто защото няма.

Казусът премина множество обрати в Окръжен съд. Сагата се проточи почти една година.

Виновна! Осъдиха „бизнес дамата”, ужилила пловдивчанка с близо 700 хилядиЖената търгувала с дрехи от Италия и имала бутик в София

Подкуп и мезе

Подкуп по 1000 и две торби с кашкавали вкараха в затвора инспектор от БАБХ- Пловдив. Двамата инспектори от Агенцията по храните, хванати с 1000 лева подкуп и две торби почерпка - Григор Милчев и Светослав Нестеров получиха присъди в началото на октомври.

Те са обвинени в това, че като длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив при БАБХ, като извършители и в съучастие, са поискали и приели 1 000 лева, както и хранителни продукти за 84 лева, за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение.

Инспекторите обаче бяха оправдани за частта в обвинителния акт, че са изнудвали фермерите и са приложили за това длъжността си като служители в БАБХ. 

Милчев бе наказан с ефективна присъда. Той ще изтърпи присъда от 1 година а 6 месеца в затвора, при първоначален общ режим. Той е глобен и с 5 хиляди лева, а 2 години не може да заема длъжност в БАБХ, както и ветеринарен лекар.

Условна присъда пък получи Нестеров. Той също бе оправдан, че искането и взимането на подкупа е станало чрез изнудване и заплашване. Окръжен съд му определи 1 година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Нестеров е глобен с 2 хиляди лева и осъден да не заема длъжност в агенцията за година и половина.

Инспекторите от БАБХ, спипани с подкуп и чанти с кашкавал - виновни, единият го очаква затворДвамата бяха оправдани за това, че са изнудвали фермерите

Трафик на дрога за хиляди левове

Мъжът и жената, които бяха хванати край Съединение с над 1 кг хероин, сключиха споразумение с прокуратурата. 

Както TrafficNews съобщи 48-годишната Цветанка Дутова е застрахователен брокер. Тя и гаджето й Димчо Стоилов са спрени край Съединение на 16 февруари. В колата на Димчо са намерени торба с 2 пакета, замаскирани с опаковка, над 1кг. хероин. Димчо е бил следен със СРС-та. Стойността на дрогата е 120 471,40 лева. Освен дрогата по време на претърсванията са открити и оръжия, които са на Цветанка. Макар и законни, те не са били надлежно съхранявани.

В колата на Димчо са намерени торба с 2 пакета, замаскирани с опаковка, над 1кг. хероин. Димчо е бил следен със СРС-та. В портфейла на Цветанка е намерен хероин. В апартамент в Кючук Париж е отркита везна, със следи от хероин. 3,26 грама, пък е намереният хероин в другата кола. Дрогата е взета при сделка, ден по рано в София. Цветанка има разрешителни за пушките, намерени в Съединение. Те обаче не били в каси, а в колата и апартамента й

Според СРС-та  стоката е била завоалирана с думите "ракия" и "краставици". "Колата има и по-нов модел" е част от разговорите за сделката.

Димчо получи 5 години затвор, както и 25 хиляди лева глоба. Цветанка също ще изтърпи ефективно присъдата си. Тя е наказана с 1 година и 6 месеца лишаване от свобода. Също е глобена с 15 хиляди лева.

Брокерка и гаджето й, хванати с 1 кг хероин край Пловдив, сключиха споразумениеТе получиха своите присъди само за час заседание в Окръжен съд

Убийци па пътя

4 години и 8 месеца затвор получи Станислав Пислар, който беше признат за виновен за причиняване на смъртта на двама души и нероденото им дете при шофиране след употреба на наркотици.

На 28 май 2018 година младото семейство на 33-годишната Северина Коралска, бременна в 8-мия месец, и 35-годишният й мъж Ивайло Минчев от Бургас загина на магистрала "Тракия". На 123-тия километър автомобилът им бе премазан от тир. Зад волана му бил Станислав, който загубил контрол над тежкотоварния автомобил, блъснал се в аварийна количка за ремонт, преминал през мантинелата и се сблъскал челно в насрещното с автомобила на двойката. Северина и Ивайло загинаха намясто, но жертвите не са само две. Нероденото момченце на Северина също умира от удара. 

Намалиха присъдата на Станислав, който уби двойка и новороденото им дете на АМ ТракияТова предизвика възмущение у близките на младото семейство

Затвор от  6 години и 8 месеца получи и Андон Огнянов, който причини тежка катастрофа с 4 жертви край Пловдив. До фаталния инцидент се стигнало, след като Огнянов навлязъл в насрещното движение, без да заобикаля препятствие или да е предприел изпреварване. Движил се със скорост от 109 км./час. 

 

Огнян Дебелаков получи 7 години лишаване от свобода. Той е признат за виновен за това, че в пияно състояние и под въздействието на наркотични вещества е причинил катастрофа с двама загинали. Трети пътник в колата е получил средна телесна повреда. По време на инцидента Дебелаков не е притежавал книжка, нито е посещавал курсове за правоспособност.

Четирите момчета били на сватба в Столипиново на 28 септември . Пили водка и ракия. Посред нощ решили да отидат за цигари.

Огнян Дебелаков, Жоро Илиев, Петър Илиев и 16-годишният Джанай се качили в колата "Опел Корса" и потеглили. Според показанията на един от оцелелите – Жоро Илиев, Огнян карал изключително бързо. Той видял как стрелката на километража показва 150 километра в час. След това колата започнала да занася и  се ударил последователно в три броя метални колчета и метален стълб със скорост 112 км/ч. и спрял.  Четиримата изхвърчали извън автомобила. 

Жоро Илиев и Дебелаков паднали в средата на пътното платно, близо до стълба лежал Петър. 16-годишният Джанай паднал в коритото на река Марица, до върба, намираща се под изкривения стълб, където на следващия ден бил открит.

Кръвната проба на шофьора показала 1,55 промила, както и наличието на наркотични вещества - марихуана.

Огнян, който пиян и надрусан уби двама души в Пловдив, получи наказанието си19-годишният мъж се призна за виновни за мелето, при което загинаха момчета на 19 и 16 години