Токсичното отравяне с пестициди на река Марица ще дава отражение върху флората и фауната в следващите 6 месеца, заяви Марин Маринов от Басейнова дирекция. Той бе участник в срещата при областния управител Дани Каназирева, на която бяха обобщени данните от отравянето.

Бе съобщено, че вече няма замърсяване на реката, но тепърва ще се оценяват щетите. Това, което са дали резултатите от анализите на водата е, че тя е била замърсена с три вида пестициди, които са използвани за растителна защита.  Пестицидите са били в опаковките в предприятието „Екоинвест” , които са обработвали пластмасовите отпадъци. Опасните вещества са хлорперифос, пандеметалин и аметрин. 

Замърсяване с цианид, олово и други тежки токсични елементи категорично няма, обясни Маринов. Водата е била изследвана по 86 показателя на 19 пунката. Превишаване на стойностите са били засечени и в 5 индустриални замърсители, но трябва да се изчакат резултатите вторичните проби, които ще бъдат готови до края на седмицата. Освен пестицидите е било установено, че има замърсяване и с алуминий и манган, но не може да се каже дали това има връзка с измирането на рибата. Причината е, че различни предприятия понякога изпускат подобен тип замърсители.

Самото замърсяване е станало от река Пишманска, която се влива в река Марица. Токсичното отравяне е стигнало до устието на Марица край депото за отпадъци на село Цалапица. Оттам нататък замърсяване не е имало.

„Тепърва ще се изчисляват щетите. Умрели са тонове риба, които са се носили по течението на Марица.  Досега подобно замърсяване не е имало. Има умрели 10-годишни екземпляри като сом, шаран и щука. Тя няма как да бъде събрана. През лятото ще се види и отражението върху растенията и останалите животински видове”, каза Маринов.

Умрялата риба е дадена за изследване в лаборатории в чужбина, тъй като у нас няма такива, които да направят пълния анализ.

От Агенцията по храните заявиха, че правят регулярно проверки за продажбата на риба на регламентирани и нерегламентирани тържища. Забраната за ловенето на риба и водопой на животните все още е в сила. Оттам добавиха, че не знаят какво би причинило евентуалната й консумация, тъй като няма такива случаи.  

След приключването на проверките от Басейнова дирекция също  ще глобят фирмата, причинител на замърсяването. Глобата варира от 1000 до десетки хиляди левове.

Дани Каназирева заяви, че категорично няма опасност за питейната вода в Пловдив. Въпреки това ще се изчакат и вторичните проби на водата, за да се възстанови вземането на вода от помпени станции Юг и Север в пълния им обем.