Кметът на Костенец с ново обвинение заради 22 бона

Радостин Радев взел парите от касата на общинското предприятие за дърводобив

София 30.08.2019 17:20 614 0
Кметът на Костенец с ново обвинение заради 22 бона

Специализираата прокуратура привлече като обвиняем по второ дело кмета на Костенец Радостин Радев, който стана клиент на държавното обвинение преди два месеца.

В момента той е на свобода срещу парична гаранция, след като преди това беше под домашен арест.  Радев беше задържан на 17 юни при зрелищна акция на спецпрокуратурата, КПКОНПИ и полицията

Новото обвинение е за безстопанственост и длъжностно присвояване. Според него през декември 2018 година той на два пъти е поискал и получил от касата на общинско предприятие за дърводобив общо 22 137 лева, които присвоил за себе си.

На Радев е определена парична гаранция в размер на 50 000 лева.

Вчера Апелативният спецсъд промени мярката му по първото му обвинение, което е за така наречения активен подкуп, от домашен арест в парична гаранция от 70 000 лева. Това определение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

По това дело, който беше образувано преди около два месеца, кметът е обвинен, че е предложил 30 000 лева на местен общински съветник, за да гласува по определен начин. Според прокуратурата това е било в полза на другия обвиняем по делото - бизнесменът Ивайло Пашов. Рушветът бил даден, за да бъде спечелена обществена поръчка. 

През май Апелативният специализиран съд отказа да освободи от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Въпреки, че прокуратурата изложи аргументи и твърдения, че задържаният може да попречи на разследването, магистратите решиха, че такава опасност няма. 

Кметът на Костенец остава на поста си, съдът отказа да го отстраниРадостин Радев е под домашен арест

Изпрати новина