Пловдив ще има нов Околовръстен път и нов мост над Марица. Тези два дългоочаквани мегапроекта, които от години се тиражират в общественото пространство, днес едновременно бяха анонсирани да започнат. 

Това стана ясно, след като само преди минути Агенция пътна инфраструктура откри две обществена поръчки за изработването на технически проект на Околовръстния път на Пловдив и за определяне на изпълнител при строителството на нов мост над река Марица при 6-ти км на път Плодовитово – Асеновград. 

Новият мост ще бъде с обща дължина 228,55 м и ще бъде изграден успоредно на старото съоръжение. Обектът е важна връзка между гр. Първомай и с. Градина. Прогнозната стойност на проекта е 5 239 477 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 360 дни. 

Само дни след поредно обещание на премиера Бойко Борисов за рехабилитация на трасето от близо 19 км, чиято изходна точка е кръстовището с Асеновградско шосе, изглежда мечтата започва да се превръща в реалност. 

Стартирането на процедурата е първата стъпка, която се извършва при подготовка на голям инфраструктурен проект. Поръчката включва изработването на технически проект и подробен устройствен план за Околовръстен път на гр. Пловдив. Дължината на обходното трасе ще бъде 18,7 км. Индикативната стойност на поръчката е 3 750 000 лв. без ДДС, а финансирането е от националния бюджет. Именно мащабната сума за ремонт, с която не разполага Община Пловдив е причината години наред да не се намира решение за пътя, който е тесен, едва с две платна и на места в окаяно състояние. 

"Околовръстният път на Пловдив е от съществено значение за района и е важен за развитието на индустриалната зона и връзката й с града. Проектът предвижда промяна в габарита на пътя, изграждане на локални платна за осигуряване на достъп до търговски, крайпътни и други обекти, разположени в близост до съществуващия път", посочват от АПИ. Това е и тезата на министър-председателят Бойко Борисов, който преди дни на посещение в Пловдив, посочи, че индустриалният темп на развитие на града заслужава тази нова инфраструктура. 

Бойко Борисов обеща ново околовръстно на ПловдивБлагодаря на българските работници, че водят такива инвеститори у нас, каза министър-председателят

Околовръстното трасе включва участък от път ІІ-86 Пловдив - Асеновград като началото е при отделянето му от път І-8 Пазарджик - Пловдив, а краят е при новоизграждащото се кръгово кръстовище между път ІІ-56 Брезово - Пловдив и път ІІ-86. Отделно от това се проектира и път ІІІ-805 п. в. Царацово - Съединение, който също се отделя от път І-8 Пазарджик - Пловдив в северна посока към АМ „Тракия“. Двата пътя ІІІ-805 и път ІІ-86 оформят западен околовръстен път на гр. Пловдив. Чрез него се осъществява една от връзките към гр. Пловдив, а от друга осъществява връзката на АМ „Тракия“ с Област Смолян.

Стартираната тръжна процедура е в 3 обособени позиции, както следва:

1. Път ІІІ-805 „/Път І-8 Пазарджик - Пловдив/ - ПВ Царацово -Съединение” от 0+000 до км 1+460 и участък за привързване към съществуващия път и път II-86 „/Път І-8 Пазарджик - Пловдив/ – Асеновград – Смолян” от км 0+000 до км 0+640 и участък за привързване към съществуващия път;

2. Път ІІІ-805 „/Път І-8 Пазарджик - Пловдив/ - ПВ Царацово -Съединение” от км 1+460 до км 4+120;

3. Път ІІ-86 „/Път І-8 Пазарджик - Пловдив/ – Асеновград – Смолян” от км 0+640 до км 14+600.

Офертите за околовръстния път ще бъдат приемани до 9 декември 2019 г, а кандидатите за строител на новия мост до 12 декември.