Новият стопанин на 38-те питбула от Арената на смъртта  в Пловдив вече е Агенцията по храните, филиал Пловдив. Това стана ясно днес след решение на Окръжен съд.

Повече от две години животните се отглеждат в пловдивския кучешки приют. И към днешна дата грижа за тях се полага от общинското предприятие. Каква ще бъде съдбата на кучетата оттук нататък?

Наш репортер потърси становище от новите стопани – БАБХ –Пловдив. Д-р Камен Янков заяви, че към този момент при тях няма официално становище и решение на съда. Той отказа да коментира официално случая, тъй като все още не е влязло в сила становището на магистратите.

От Зооветеринарния комплекс под тепетата съобщиха, че кучетата официално ще бъдат предадени за отглеждане на новите собственици, в случая БАБХ.

„Животните ще останат при нас, докато не се вземе решение какво ще се случва с тях. Днес или утре ще направим една среща в Общината, а след това и с местната структура на БАБХ”, заяви пред наш репортер Георги Божев, директор на Общинското предприятие.

Той допълни, че от Агенцията ще се вземат решения, дали кучетата ще се кастрират и маркират, както и дали ще се търси съдействие от неправителствени организации.

„До момента само служителите имаха право да се доближават до кучетата, тъй като бяха веществени доказателства. Сега вече може да започне социализирането им, срещи с доброволци и прочие. Моето лично мнение, че е нужна много работа с животните, за да се пристъпи към фаза одомашаване”, допълни Божев.

Наш репортер се свърза и със сдружение с нестопанска цел „ВОТАН – нов живот за питбула“. Неправителствената организация се занимава  с дейности, тясно специализиран в работа с питбули. Фокусът им е насочен към малтретирани кучета, кучета със сериозни проблеми в поведението, както и такива, използвани за незаконните битки.

„Още, когато научихме за развитието по казуса сме се чули и с други колеги от НПО-та в Пловдив. Готови сме да проведем разговори с новите стопани – Агенцията по храните, както и с ръководството на ОП „Зооветеринарен контрол” , за сътрудничество. Искаме да помогнем както със социализирането на кучетата, така и в намирането на нови стопани, приемни домове и някаква издръжка”, сподели Нина, част от организацията.

Тя разказа, че от две години следи развитието на кучетата.

„Те не са агресивни, нормално е за породата да не допускат други животни до себе си. Тези кучета не са проявявали злоба към човек и смятам, че лесно могат да бъдат социализирани и в последствие да им бъде намерен дом”, сподели още Нина. Основните й притеснения, както и тези на колегите й, че кучетата могат да попаднат в ръцете на хора, занимаващи се с боеве.

„Трябва много да се внимава на кого ще бъде дадено едно такова куче. Много лесно то може да попадне в подобна среда и да се превърне в боец. Поради тази причина трябва да се работи с професионалист”, завършиха от ВОТАН.

Припомняме, че 50 питбули бяха спасени при акция на Криминална полиция, при разкриването на арена за кучешки боеве на ул. "Георги Бенев" в Пловдив през 2016 година. В бивша фабрика за хотелско оборудване ченгетата се натъкнали на истинска ферма за кучета-бойци. 

Всички кучета бяха откарани в общинското предприятие, но много от тях починаха от различни болести. В момента в базата са останали 38 питбула

Окончателно: Потвърдиха присъдата на експолицая за Арената на смъртта в ПловдивПитбулите се присъдиха на държавата

Още два от питбулите от Арената на смъртта починали в приютаБившият полицай и подсъдим Иван Иванов иска да си вземе кучетата