Швеция - страната, която не въведе крути мерки срещу коронавируса, плаща огромна цена - смъртност, в пъти по-голяма от тази в други държави. Макар че държавата е далеч от черните рекорди на Великобритания, САЩ, Италия и Китай, статистиката сочи, че около една седма от заразените с Covid-19 умират. 

Гледката в Швеция в момента е повече от необичайна - хората могат да се срещнат в някое кафене, да пазаруват в мола или да посетят фризьорски салон. Бизнесът работи, началните и средните училища са отворени, а мнозина смятат, че коронавирусът е нещо, с което трябва да се научим да живеем. 

Властите разчитат на самосъзнанието на населението и призовават да се работи от вкъщи. Въведени са някои ограничителни мерки в ресторантите, забранено е и струпването на повече от 15 души. Повечето от гимназистите също се обучават в домашни условия.

Главният епидемиолог Андерс Тенгел отчита успех - смята се, че пикът в страната е преминал и вече се върви към падината. Болниците притежават капацитета да поемат тежките случаи. Според анализите 26% от населението на Стокхолм вече се е заразило с вируса, което допринася за по-бързото изграждане на стаден имунитет. По думите му, имунитетът би бил от голяма полза, макар че никога не е бил основната цел на специалистите. 

"Това ще ни помогне да постигнем целта си - по-бавни темпове на разпространение на заразата", споделя той пред CNN.

Швеция вече е заплатила за по-слабите мерки с огромна цена - над 2 600 човешки животи. Жертвите са между 6 и 8 пъти повече, отколкото в останалите скандинавски държави. Според Тенгел една от причините за това е и по-големият брой на заразени хора. 

Почти половината от жертвите са били настанени в старчески домове. Властите признават, че не са успели да опазят най-възрастните от вируса. 

Реакциите в Стокхолм по отношение на мерките са различни - мнозина подкрепят решението, но други споделят гнева си. 

"Починалите не са просто част от една статистика. Те са човешки същества, като мен и вас", коментира през сълзи Майра, която преди дни е погребала баща си. Тя е категорична, че ако правителството беше предприело различни действия, нямаше да се стигне дотук.

По последни данни починалите в Швеция са 2 669, а болните - 22 082. Страната е на 21-во място в света по брой на потвърдени случаи на коронавирус.