Пловдивски превозвачи излязоха на протест на Кукленско шосе заради тол системата. Представители от над 20 фирми дойдоха с тирове на шосето и образуваха протестна колона. 

"Искаме отлагане на тол системата с 3 месеца и намаляване на тарифите", посочи Иван Винелов, организатор на протестните дейности от сдружението на Малките и средни превозвачи. 

В последните дни премиерът Бойко Борисов и члена на УС на Агенция пътна инфраструктура Олег Асенов имаха многократни срещи с бизнеса, на които се преговаряха условията за тол таксите. Припомняме, че тарифите бяха свалени осезателно по искане на превозвачите. 

Проф. Асенов потвърди, че системата за таксуване на тежкотоварния трафик на база изминато разстояние (тол системата) е в пълна експлоатационна готовност и ще заработи от 1 март, но ще има 27 дни гратисен период, в който глоби на превозвачите няма да бъдат налагани.

Протестиращите в Пловдив обаче твърдят, че не са викани на каквито и да е срещи и никой не се е допитал до тях. 

"По-голямата част от нас сме малки и средни превозвачи. Подобни условия биха довели до фалит бизнесите ни", посочиха протесртиращи. 

Около 30 камиона са образували колона от Митниницата в Пловдив до кръговото кръстовище на околовръстното и са категорични, че няма да остъпят на исканията си.

Пътят все пак е проходим, трафикът се осъществява в активната лента на движение. 

По думите им протести има и в други градове от България, сред които Враца, Ямбол и Русе.