Веднага след получен сигнал от  Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, за инцидентно изпускане на нефтопродукти от завод „Каучук“ АД в отпадъчните води на предприятието, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева назначи да бъдат предприети спешни мерки за ограничаване на разлива и недопускането му по течението на река Марица.

На място в момента са екипи на областта и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, които ще се опитат да сложат боново съоръжение във водите на река Марица в града, за да бъдат уловени нефтопродуктите. По-рано през деня от Басейнова дирекция са взети проби от реките Пишманка и Марица за нефтопродукти и полициклични ароматни въглеводороди.

При извършената проверка е установен филм от нефтопродукти по течението и на двете реки, както и при мостовете на Марица при село Огняново и Стамболийски. Втори екип от експерти от Регионална лаборатория - Пловдив извършва мониторинг на Марица в участъка от Пловдив до Стамболийски за установяване разпространението на замърсяването с нефтопродукти. След приключване на проверките БДИБР ще публикува допълнителна информация за резултатите.

„Каучук“ АД писмено е уведомил РИОСВ-Пазарджик за причините и предприетите действия. Производственият процес е бил спрян незабавно, с което е преустановено последващо замърсяване. Установена е производствена авария в цех „Транспортна лента” от спукана тръба на хидравлична преса и е преустановена дейността му. Преди възобновяване на производствения процес РИОСВ ще извърши контролно пробонабиране от отпадъчните води на предприятието.

„Ако се наложи екипите ще работят денонощно, но ще бъдат предприети всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на замърсяването по Марица. В непрекъсната връзка сме с Басейнова дирекция и Гражданска защита, всички действия се координират, заяви областният управител. Замърсяването е повърхностно, водата е спряна, пуснати са шлюзовете. Очаква се около 3 часа сутринта петното да е в Пловдив и да бъде почистено.